Nataţia, sport extrem la Galaţi (V): „Este o ruşine să trambalezi copiii la Brăila”

Nataţia, sport extrem la Galaţi (V): „Este o ruşine să trambalezi copiii la Brăila”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Antrenorii şi instructorii de înot susţin că reluarea lucrărilor la construcţia de la Siderurgistul, pentru un bazin acoperit de dimensiuni olimpice, ar fi reprezentat varianta optimă pe care trebuiau să o aleagă autorităţile locale *

Copiii gălăţenilor sunt nevoiţi să facă naveta la Brăila pentru a face înot pentru că în oraşul lor nu au unde. Bazinul „Olimpic” este închis de şapte ani, cel acoperit de la Baia Comunală de aproape 12 ani, în timp ce construcţia unuia nou a fost abandonată acum 11 ani, deşi o treime din lucrările necesare a fost făcută.

Cel mai aproape de a deveni funcţionabil este bazinul de la Baia Comunală, singurul acoperit din oraş care poate fi accesibil majorităţii gălăţenilor. Însă, are o lungime de doar 25 de metri şi este îngust, cu maxim patru culoare pentru înotul de performanţă. Investiţia pentru renovarea sa este de aproximativ 1,6 milioane de euro.

De partea cealaltă, bazinul „Olimpic” are dimensiunile optime însă este în aer liber şi poate fi folosit doar în sezonul estival. Pentru renovarea acestuia se aprobase un buget de aproximativ 300.000 de euro, dar finanţarea şi lucrările au fost stopate, cauzele fiind prezentate pe larg zilele trecute de „Viaţa liberă”.

Pentru reabilitarea celor două  bazine se adună în total aproape două milioane de euro, adică exact cât au estimat specialiştii în construcţii şi iniţiatorii proiectului de la Siderurgistul că ar mai fi nevoie pentru terminarea lucrărilor începute acolo la un complex nou de nataţie care să ofere atât un bazin de dimensiunile optime existente la „Olimpic”, cât şi condiţii de utilizare în sezonul rece ca cel de la baia Comunală. Rezumând, cu aceiaşi bani se făcea un bazin nou mult mai bun şi mai util.

„Fără discuţie, varianta ideală ar fi să se facă cel despre care spuneţi că are construcţia începută  la Siderugistul”, a concluzionat Emilian Pătru, inspector de educaţia fizică la Inspectoratul Şcolar Galaţi şi totodată instructor de înot.

„Bazinul de 25 de metri de la Baia Comunală este total depăşit, iar la Olimpic mă tem că vor avea acces doar cei ce vin pentru agrement”, declara Rodica Hoştiuc, care şi-a trăit aproape toată viaţa în jurul bazinului de la Baia Comunală în cei peste 30 de ani în care a fost antrenoare de înot, până când s-a pensionat.

„N-am unde să-mi învăţ nepoţii să înoate”

Într-un interviu publicat în urmă cu exact un an de „Viaţa liberă”, fosta antrenoare Rodica Hoştiuc îşi exprima indignarea că nu are unde să-şi înveţe nepoţii să înoate. Cuvintele sale atât de bine reflectă situaţia actuală, încât parcă ar fi fost spuse astăzi, aspect care demonstrează că a mai trecut un an şi lucrurile tot nu au evoluat spre normalitate. „Cum este posibil ca eu, cea care am învăţat atâtea generaţii de copii din Galaţi să înoate, să nu pot face acest lucru şi cu nepoţii mei, Alexandra şi Tudor? Pentru că nu am unde. Noroc că al treilea nepoţel – David locuieşte în Olanda şi are unde să-l ducă tatăl lui la piscină. Să nu-mi spuneţi de Brăila. Este ruşine să-i trambalezi în oraşul vecin! Cum de acolo se poate? Cum de nu investeşte nimeni într-o piscină adevărată în Galaţi, în condiţiile în care înotul fortifică organismul şi corectează anumite deformaţii?”, spunea Rodica Hoştiuc, în februarie 2011.

„Acces gratuit, pentru că sănătatea nu are preţ”

Fosta antrenoare arăta cu degetul  spre medicii gălăţeni implicaţi în politică, spunând că aceştia ar fi trebuit să fie primii care să se bată pentru construirea unui bazin nou: „Acum, în consiliile care conduc oraşul şi judeţul, sunt medici destoinici şi cu faimă, apreciaţi. De ce aceştia nu iau atitudine pentru a determina construcţia unui bazin absolut necesar pentru sănătatea populaţiei?”.

Rodica Hoştiuc adăuga că piscinile private din Galaţi nu pot ţine locul celor publice atât timp cât nu sunt accesibile pentru orice gălăţean. „Ştiu că este o piscină la marginea oraşului, pe undeva în drum spre Metro. În primul rând costul nu este deloc accesibil oricui şi, apoi, nu oricine are maşină să ajungă acolo cu copiii. Este nevoie de un bazin la care copii să fie primiţi gratis, pentru că sănătatea nu are preţ”.

Comentarii dure la adresa autorităţilor locale

Precedentele articole ale campaniei „Nataţia, sport extrem la Galaţi”, au stârnit reacţii de indignare la adresa autorităţilor locale din partea cititorilor noştri, atât pe site-ul www.viata-libera.ro cât pe reţeaua de socializare Facebook. „A fost odată un oraş modern şi curat care a ajuns o mizerie. Complexele comerciale din Ţiglina I şi "Francezi" la darea în folosinţă erau cele mai moderne din ţara. Cinematograful din Ţiglina la fel, era cel mai tare. Acum gălăţenii se duc la film şi la piscină la Brăila, ruşinea ruşinilor! Iar noi, gălăţenii, înghiţim găluştele afaficilor ajunşi şefi de oraş şi judeţ”, a spus Valentin Tudose, pe Facebook.

„Ăştia se chinuie de 10 ani să renoveze Baia Comunală şi voi visaţi la bazine olimpice? Nu au fost în stare să se îngrijească de fostul bazin olimpic, se laudă de vreo 5 ani că pun nocturnă pe Dunarea, pentru sala de sport au trebuit 15 ani ca să fie renovată şi încă nu e gata, sala de box de pe Domneasca zace în ruine de 20 de ani, etc! Nu se face nimic”, s-a spus pe viata-liberă.ro într-un comentariu semnat de userul Flo. „Ai noştri reprezentanţi din Primărie nu sunt în stare să atragă fonduri şi să ducă un proiect până la capăt. Bine că pot atrage aceste fonduri primăriile de prin comune şi sate ca să-şi construiască bazine de înot, săli de sport sau de fitness sau terenuri de fotbal. Am ajuns în ultimii patru ani în coada listei judeţelor în funcţie de criteriul dezvoltării urbane datorită aleşilor total dezinteresaţi de interesul public”, a adăugat „Cosmin”.


 

Citeşte şi:

Comoară de un milion de euro, uitată la Siderurgistul

Naveta la Brăila pentru o oră de înot!

Au avut finanţare pentru renovarea Bazinului Olimpic şi au pierdut-o!

Bazinul de la Baia Comunală, eternă promisiune


 

Citit 6167 ori Ultima modificare Joi, 16 Februarie 2012 19:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.