SORIN HARAGA, preşedinte al clubului suporterilor: ”Suntem OȚELUL, trebuie să promovăm din primul an” / INTERVIU

SORIN HARAGA, preşedinte al clubului suporterilor: ”Suntem OȚELUL, trebuie să promovăm din primul an” / INTERVIU
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Aproape totul despre stadiul proiectului „Suporter Club Oţelul Galaţi”, principiile ce stau la baza acestuia şi planul pe termen scurt, într-un interviu cu fostul fundaş de legendă, antrenor şi acum preşedinte de club


Suporterii Oţelului au format un nou club prin care încearcă să fie continuatorii ai echipei emblemă a oraşului. Au ales ca o fostă glorie să fie primul preşedinte al noului Oţelul, Sorin Haraga. Născut în 1968 în localitatea suceveană Siret, „Hari” a venit la Oţelul în 1993, pentru care a jucat timp de opt ani, până în 2001, devenind astfel unul dintre cei mai longevivi fundaşi centrali ai echipei gălăţene. Din 2008 şi-a început cariera de antrenor, în ultimii ani pregătind juniorii mari şi fosta echipă secundă a Oţelului. 

 

- Prin voi, foste glorii şi suporteri, Oţelul renaşte. Care este acum stadiul în care se află acest proiect, Suporter Club Oţelul Galaţi. 

- Oţelul trăieşte prin suporterii săi. După ce s-a intrat în procedura de faliment, cu o iniţiativă foarte frumoasă, au reuşit să pună, cel puţin în faza de proiect, bazele unui nou club, care va fi unul curat, cu transparenţă, susţinut de suporteri, pe care ne dorim să îl facem puternic în timp şi care să fie apreciat. La momentul de faţă avem depuse actele la Judecătoria Galaţi, cu termen pe 22 iunie, iar după ce obţinem personalitatea juridică vom depune actele la ANAF pentru a obţine Certificatul de Identificare Fiscală. Apoi, următorul pas va fi la MTS pentru obţinerea Certificatului de Identificare Sportivă.

-Ţi-ai imaginat vreodată, de la venirea ta de la Iaşi ca jucător şi până acum o lună-două, că vei ajunge să încerci să ţii steagul roşu-alb-albastru fluturând din postura de acum, preşedinte al clubului?

- În primul rând, nu m-am gândit că se va ajunge în situaţia asta a Oţelului, adică în procedura de faliment, clubul să dispară, era greu de crezut. Dar viaţa a demonstrat că lucrurile nu stau chiar aşa cum îţi imaginezi.

- Mai ales că ai plecat pe drumul antrenoratului…

- Da, eu m-am format pe zona antrenoratului, m-am şi licenţiat în acest sens, dar nu puteam să rămân insensibil la cererea suporterilor de a fi lângă ei. Mi-au vorbit despre proiectul lor şi am fost de acord să fiu lângă ei, fără cea mai mică ezitare.

-Î n afară de tine şi de Stelian Bordieanu mai sunt şi alte foste glorii ale Oţelului implicate în acest proiect, concret? 

- Concret nu, dar avem convingerea că foste glorii ni se vor alătura în timp. Mesaje de susținere de la ei avem. Îi aşteptăm, avem nevoie de ei.

„Vrem să preluăm şi Centrul de Juniori”

- Ceilalţi antrenori de la echipele de copii şi juniori ale FC Oţelul şi-au manifestat şi ei disponibilitatea de a veni lângă voi?

- Da, de la centrul de copii şi juniori, în afară de Bogdan Balaban, care are grupa de 2008 şi 2009, ceilalţi doresc să continue cu noua noastră structură sportivă. 

- Unde crezi că trebuie ajuns că număr de membri cotizanţi pentru a încheia cu bine un prim sezon în Liga IV?

- Noi dorim să ne înscriem în Liga a IV-a, aici avem nevoie de acceptul Adunării Generale din cadrul AJF-ului. Obiectivul principal este promovarea în Liga a III-a, încă din primul sezon, pentru că am câştiga un an de zile în planul nostru de a readuce Oţelul spre vârf. Nu e în spiritul Oţelului să stea aşa, să se menţină în Liga a IV-a. La nivel de buget, căci despre asta m-aţi întrebat, estimăm un necesar undeva în jurul sumei de 200.000 lei pentru a putea să atingem acest obiectiv, asta înseamnă undeva la 900-1000 de susţinători cotizanţi. 

- Se poate ajunge la acest număr de susţinători-cotizanţi atât de repede, pentru a promova din primul an?

- Cred că se poate, dacă ne gândim la numărul de locuitori din Galaţi, la suporterii care şi-au dovedit de-a lungul timpului ataşamentul faţă de această echipă. Avem suporteri în toată ţară, avem şi în străinătate, eu cred că vom atinge acest număr de socios.

„Toţi membrii vor şti ce facem cu fiecare leu”

- Am văzut că, deşi clubul nu există concret din punct de vedere juridic, vă apropiaţi de o sută de membri cotizanţi. 

- Fără a avea conturi bancare, suntem aproape de a atinge cifra de o sută de adeziuni. Avem şi un concurs pentru a marca atingerea acestei borne, membrul cu numărul 100 va primi luni (n.r. - în această seară) un premiu care constă în cartea „Oţelul, 50 de ani - 50 de legende” şi un DVD cu meciurile echipei Oţelul în Cupa UEFA. Considerăm că stăm foarte bine pentru acest moment din acest punct de vedere. Când nu ai măcar un cont bancar este posibil ca o parte dintre suporteri să fie încă suspicioşi. Se vor convinge în timp că nu au de ce. Unul din principiile noastre de bază este transparenţa. Astfel, trimestrial vom trimite membrilor rapoarte de activitate, să ştie fiecare ce se face cu bani.

Suporteri Oțelul

- Pe ce stadion veți juca?

- Ne dorim să jucăm pe Oţelul, cel puţin jocurile să fie pe stadionul Oţelul, dacă nu se va putea şi cu antrenamentele. Sunt discuţii în acest sens, dar nu s-a ajuns încă la o concluzie clară. Dacă nu vom juca pe Stadionul Oţelul, avem ca variantă de rezervă Stadionul Siderurgistul.

- Ca lot de jucători, lucrurile bănuiesc că sunt încă în fază incipientă. În linii mare, vreţi să mergeţi tot cu puştii admirabili care au fost pe teren în Liga a II-a?

- Noi, ca şi Centru de Juniori, avem copii foarte buni, juniori de perspectivă, juniori cu potenţial, lucru demonstrat şi în cele şapte jocuri pe care le-am avut în Liga a II-a, unde nu ne-am făcut de râs cu echipa de juniori A. Încercăm în mare parte ca lotul să fie format din aceşti jucătorii. Unii dintre ei poate vor dori să plece în altă parte, la un nivel superior, alţii poate vor dori să meargă la facultate în alte oraşe. Cu cât vor rămâne mai mulţi în Galaţi şi vor dori să joace pentru Oţelul Galaţi, cu atât mai bine pentru noi, ca şi club. Lotul vrem să fie format în mare parte din aceşti juniori. 

- În rest, sunt vizaţi şi foşti jucători de la Oţelul care nu au prins echipe de Liga a II-a sau a III-a?

- Să vedem care dintre ei vor dori să joace la Liga a IV-a, deşi nu văd de ce ar fi reticenţi, pentru că nu vor juca la oricine, ci la Oţelul Galaţi. Încercăm să mizăm şi pe sensibilitatea lor. Ar însemna mult să reuşim asta, până la urmă este vorba de menţinerea spiritului roş-alb-albastru. Oţelul este un club cu o istorie în spate, cu tradiţie, cu performanţe remarcabile, iar noi vrem să continuăm această tradiţie a clubului.

„Suporterii înseamnă palmaresul”

- Fără sigla clasică, culori, palmares, credeţi că veţi convinge publicul larg, din Galaţi şi nu numai, că noul club este continuatorul de drept al fostei campioane?

- De-a lungul istoriei acestui club au fost multe generaţii de jucători, generaţii de conducători, generaţii care au avut performanţe. Fiecare cu performanţele ei, dar nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat fără sprijinul şi ataşamentul suporterilor.

Noua siglă

În opinia mea, o echipă fără suporteri nu are identitate. Noul nostru club este legitimat drept continuator prin suporterii pe care îi avem. Putem spune chiar că numărul mare de suporteri poate să ţină loc de palmares. Oricum, printre obiectivele noastre avem în vedere şi recuperarea acestui palmares de la vechea structură, dar este o procedură de lungă durată. 

- Când concretizaţi că veţi începe efectiv antrenamentele, lotul să se contureze?

- Suntem deja în discuţii pentru formarea lotului. Preconizăm ca în jurul datei de 11 iulie să începem pregătirile, cu Stelică Bordieanu antrenor. Sperăm să avem cât mai repede toate actele necesare pentru a ne afilia la AJF, apoi pentru a ne afilia la FRF şi pentru a ne înscrie în competiţie şi cu juniorii A şi B. Este foarte important ca juniorii noştri să aibă continuitate, pentru că la 14 ani ei termină ca juniori C şi trebuie să avanseze, dar neavând echipe de B şi A, ei vor fi nevoiţi să caute în altă parte, iar la nivel de Galaţi, în afară de LPS şi ACSM Dunărea, nu sunt alte structuri la acest nivel. Pentru noi este foarte important, copilul care se apucă de fotbal şi până la terminarea junioratului să treacă prin toate etapele. Ne dorim să menţinem şi să transferăm Centrul de Copii şi Juniori la Suporter Club Oţelul Galaţi.

Cum poţi deveni membru al SC Oţelul

Noul Oţelul şi-a lansat şi propriul site, www.ascotelul.ro, de unde cei care doresc să devină membri ai clubului pot descărca formularul de adeziune, pe care după completare şi scanare îl pot trimite pe mail, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., sau direct la sediul din incinta bazei "Siderurgistul", în zilele de luni şi joi, de la ora 19,00.

Ulterior, după ce va fi obţinută personalitatea juridică şi vor putea fi deschise conturi bancare, vor trebui plătite taxa de înscriere şi cea pentru cardul socios. Taxa de înscriere este de 50 de lei, iar cotizaţia anuală va fi plătită de suporteri în funcţie de cardul socios dorit: 60 lei - cel roşu, pentru tinerii până în 21 de ani şi persoanele peste 65 de ani; cardul alb - 150 lei (în ambele cazuri, sumele sunt plătibile în una sau două rate, la începutul turului şi la începutul returului); cardul albastru - 400 lei, pentru cei care doresc să se implice mai mult financiar.

Citit 6797 ori Ultima modificare Luni, 06 Iunie 2016 23:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.