VOLEI MASCULIN/ Arcada, din eşalonul secund la medalii şi cupele europene
Foto: Foto Sorin Pană

VOLEI MASCULIN/ Arcada, din eşalonul secund la medalii şi cupele europene
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Ascensiunea tinerei echipe gălăţene s-a făcut gradat * După o primă clasare fără griji, a urmat pasul spre competiţiile continentale şi apoi primele medalii * Obiectivul viitorului sezon, atacarea primului loc în clasament


Zilele de vacanţă ale echipelor de volei ne prilejuiesc o incursiune în trecutul apropiat. Subiectul acestor rânduri este echipa masculină a Clubului Arcada, grupare care poate fi considerată, pe drept cuvânt, realizatoarea unei ascensiuni formidabile.

Am pornit pe acest drum după o discuţie prealabilă cu un gălăţean get-beget, al cărui aport şi-a pus din plin amprenta în scurta istorie a acestei echipe: antrenorul Marian Apostu, tânărul care a început voleiul la CS Şcolar Galaţi, cu antrenorul Alexandru Păcuraru, apoi, ca jucător deja format, a evoluat la echipe de prim-eşalon din Ploieşti, Piatra Neamţ, Tulcea şi Steaua.

În vara anului 2012, s-a înfiripat ideea formării unei echipe de volei sub oblăduirea companiei Arcada, al cărei patron este un împătimit iubitor al sportului cu mingea peste plasă. L-am numit pe Spiru Mantu, cel care, ca pe vremuri, nu irosea niciun prilej de a-şi „aranja” echipamentul şi de a intra în joc. La prima strigare au răspuns prezent jucători ai fostei echipe CSU, club care anunţase o încetare temporară a activităţii competiţionale. Între aceştia i-am aflat pe Marian Apostu - antrenor, dar şi jucător, apoi Nicuşor Harabagiu, Todaşcă sau Pârvu, dar şi nou-veniţi, între care Valeriu Râpeanu. Echipa a evoluat în Divizia A2, iar promovarea nu a fost deloc o problemă, gălăţenii dominând meciurile din Seria Est, iar la baraj au trecut en fanfare de contracandidate: echipele din Bacău (din Seria Est), dar şi de primele două clasate din Seria Vest - reprezentantele Clujului şi Timişoarei.

Fortificarea lotului

În vara lui 2013 s-a procedat la fortificarea lotului (doar era anul în care Galaţiul revenise în primul eşalon). Astfel, s-a format un nucleu de jucători mult mai valoros, care să facă faţă exigenţelor Diviziei A1. Cu Marian Apostu în frunte (tot antrenor-jucător), lotul arăta astfel: Harabagiu, Crăciun, Râpeanu, Palfi, Romanescu, Dragomir, Voinea, Todaşcă, Cerşemba, Pârvu, Cristudor, Ghimeş, Martin şi Staicu. Obiectivul a fost îndeplinit, acela de rămânere în primul eşalon (în primele opt), Arcada clasându-se pe locul şapte.

Următorul sezon a venit cu ambiţii amplificate, de unde şi ideea întăririi lotului cu jucători de certă valoare. Iată componenţa pentru sezonul 2014-2015: Bartha, Dumitrache, Radovici, Cosici, Zupanc, Cristudor, Martin, Paşcan, Pârvu şi liberoul Ghimeş. A fost un sezon cu suişuri şi coborâşuri în clasament, dar la final echipa s-a situat pe locul al cincilea. Odată cu această poziţie a venit şi prima calificare într-o competiţie continentală - Challenge Cup. Echipa a fost condusă de cuplul de antrenori Apostu - Harabagiu, iar în Europa s-a ajuns până în turul al treilea.

O a doua "fortificare", în vara anului trecut

Ambiţiile conducerii clubului, de a urca cât mai sus în clasament, impunea noi investiţii. Dacă stafful tehnic a rămas acelaşi, lotul a suportat o nouă structurare. Iată cu cine s-a pornit la drum în sezonul care s-a încheiat în această primăvară: Despotovski, Caio de Pra, Sysoev, Suson, Marquez, Radovici, Martin, Dumitrache, Cerşemba, Paşcan, Cristudor, Pârvu, Zahar şi Muscină.

A fost un sezon ceva mai „complicat”, adversarele luându-şi toate măsurile de contracarare. Gălăţenii s-au aflat tot timpul în plutonul fruntaş, pentru ca la „fluierul final” să se situeze pe un onorant loc trei şi astfel să obţină medaliile de bronz. Această clasare le-a adus gălăţenilor şi o calificare în a doua competiţie continentală - Cupa Confederaţiei Europene de Volei (CEV).

Spunem că a fost un sezon mai complicat. Într-adevăr, Arcada a trebuit să lupte, la un moment dat, pe trei fronturi: campionat, Challenge Cup şi „Cupa României”. În toate a făcut faţă cu brio. În Cupă, după ce a eliminat echipa din Craiova, care avea să  devină campioană, a jucat în turneul final de patru, pierzând în faţa echipei din Zalău (care şi-a adjudecat trofeul), iar în competiţia europeană a ajuns până în optimile de finală, după ce a eliminat reprezentantele Serbiei şi Cehiei şi a cedat în faţa francezilor de la Asul Lyon, dar numai după ce scorul la general fusese egal, 1-1, pentru departajare apelându-se la „setul de aur”.

Aceste realizări au o cuantificare aparte, Arcada ajungând în galeria marilor echipe. Să mai spunem că stafful tehnic a suportat o modificare la vârf, în retur, cei doi antrenori făcând rocada.

În această perioadă, jucătorii se află în vacanţă, dar conducerea clubului şi stafful tehnic se gândesc de pe acum cum să atace, în viitorul sezon, titlul de campioană! Iar după cum au evoluat lucrurile, în special în ultimele două sezoane, se poate spune că este un obiectiv perfect realizabil!

Citit 1242 ori Ultima modificare Luni, 13 Iunie 2016 19:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.