STORY | Frica de bârnă a adus-o sub bara cu greutăţi pe sportiva gălăţeană a anului 2016

STORY | Frica de bârnă a adus-o sub bara cu greutăţi pe sportiva gălăţeană a anului 2016
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Halterofila Andreea Penciu (16 ani) este dublă campioană europeană, la "smuls" şi total, respectiv vicecampioană la "aruncat", performanţe care au adus-o în onoranta postură de a fi desemnată "cel mai bun sportiv gălăţean al anului 2016" de către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret.

Când te gândeşti la haltere, în minte îţi vin Atlas şi Hercule, eroii de legendă, nicidecum o copilă, aparent firavă. Primii paşi în lumea sportului i-au fost îndrumaţi de bunică, care la 6 ani o ducea la dans sportiv. "N-a fost de mine, mi se părea prea feminin. Stând mult în preajma fratelui meu, eram o fire băieţoasă", povesteşte Andreea. A urmat o altă încercare, în sala de gimnastică, unde a stat un pic mai mult. "Nu aveam rezultatele bune pe care le am aici. Am fost de două ori la competiţii importante, dar nu am câştigat nimic", ne-a mărturisit Andreea despre începuturile ei în sportul de performanţă.

Prima oară când a ajuns în sala de haltere credea că este un sport dur, pentru băieţi. Tocmai renunţase la gimnastică, din cauza fricii pe care o „prinsese” de bârnă. „Am ajuns aici într-o iarnă, când antrenorul (n.r. - Costel Dimofte) m-a adus la sală să văd cum este. Mi-a plăcut din prima, a contat enorm atmosfera din sală. Am văzut că erau şi fete şi băieţi, toată lumea zâmbea, fericită că face acest sport. La început este uşor, când ajungi mai sus este mai dificil. Când greutăţile de pe bară încep să devină mari, se cam duce zâmbetul. Părinţii mei au fost de acord, deşi aveau impresia că este un sport prea dur pentru o fată. Acum sunt foarte mândră de mine pentru că am avut multe rezultate foarte bune şi sper să am în continuare", a spus tânara sportivă.

Ajunge la 700 de ridicări pe săptămână

Pentru a ajunge la performanţă, Andreea se antrenează câte două-trei ore pe zi. Stabilirea exerciţiilor diferă de perioada competiţională în care se află, astfel că, în săptămâna dinaintea concursurilor, gălăţeanca face câte 500 de ridicări săptămânal, iar în rest, numărul acestora poate ajunge până la 700. Primele rezultate au venit la trei ani de când a intrat prima oară în sală, în 2013, la un concurs naţional, la Botoşani. "Luam mai multe medalii când eram mai mică. Acum e mult mai greu, pentru că lupt cu seniorii, dar şi medaliile sunt mai valoroase, iar bucuria obţinerii lor este mare", explică Andreea.

Cele mai mari puternice emoţii spune că le-a avut la Campionatul European de juniori din acest an: „Când am urcat pe podium să îmi cânte imnul, nu-mi venea să cred. Aveam emoţii aşa de mari, că nu ştiam dacă râd sau plâng”.

„Am încredere, sunt puternică”. Asta îşi spune Andreea de fiecare dată când urcă pe podiumul de concurs. „Cu toate acele greutăţile pe umeri, găsesc mereu motivaţie să pot mai mult. În primul rând, trebuie să am încredere în mine, îmi spun asta şi antrenorii, iar faptul că mă antrenez îmi dă această încredere, ştiu astfel că sunt puternică”, a mai mărturisit sportiva gălăţeană a anului.

Citit 2970 ori Ultima modificare Joi, 22 Decembrie 2016 22:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.