Guvernul şi-a angajat răspunderea privind justiţia

Guvernul şi-a angajat răspunderea privind justiţia
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Guvernul şi-a asumat joi răspunderea, în şedinţa Parlamentului, pe modificarea legilor Justiţiei doar pe vechimea necesară pentru concursul de admitere la INM, după ce a fost adoptată o lege care prevede prorogarea termenelor pentru pensionarea magistraţilor şi trecerea de la completele de doi.

"Primul proiect de lege pentru care Guvernul îşi asumă răspunderea este Legea privind unele măsuri aplicabile în 2020 referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional (al Magistraturii - n.r.), deci, practic, ar trebui să modificăm ca urmare a unor amendamente aduse", a declarat premierul Ludovic Orban, joi, la şedinţa plenului reunit al celor două Camere.

Acesta a afirmat că Executivul a luat act de amendamentele propuse de parlamentari. "Am acceptat amendamentul înaintat de domnul Cucşa şi partea de amendament formulată de domnul Cazanciuc prin care am scos din corpul legii cele două articole care se referă la prorogarea termenului de intrare în vigoare pentru pensionarea anticipată a magistraţilor şi pentru trecerea de la completurile de doi la completurile de trei. Am păstrat în corpul legii articolul care se referea la vechimea necesară pentru concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, deci am respins amendamentul domnului Cazanciuc", a explicat el.

Astfel, forma finală este: "Lege privind unele măsuri aplicabile în 2020, referitoare la concursul de admitere la INM, formarea iniţială profesională a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire al INM stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari.

Articolul unic are următorul cuprins: "Admiterea la INM pentru 2020, precum şi formarea profesională iniţială, examenul de absolvire al INM, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari se organizează şi se desfăşoară potrivit prevederilor de la articolele 1-12 şi 16 din OUG 7/2019 privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la INM, formarea iniţială profesională a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire al INM stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi 317/2004 privind CSM, cu modificările ulterioare".

Premierul a afirmat că angajarea era necesară, deoarece, în caz contrar, sistemul de Justiţie ar fi fost grav afectat. "Puteţi înţelege de ce am decis să ne angajăm răspunderea pe un astfel de proiect de lege, pentru că dacă nu am fi făcut asta, cu siguranţă, sistemul de Justiţie ar fi fost grav afectat, accesul cetăţenilor restrâns dramatic, iar disfuncţionalităţile ar fi afectat grav proiectul de Justiţie", a conchis acesta.

Guvernul şi-a mai asumat răspunderea pe abrogarea OUG 51 privind transportul judeţean, care bloca decontarea transportului pentru elevi şi legea plafoanelor bugetare pentru anul viitor, în vederea adoptării ulterioare a Legii bugetului pe 2020.

Citit 2183 ori Ultima modificare Joi, 12 Decembrie 2019 18:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.