”Vrem ca vinovații să fie aduși în fața justiției”. 30 de ani de la Revoluţia din 1989. DECLARAŢII

”Vrem ca vinovații să fie aduși în fața justiției”. 30 de ani de la Revoluţia din 1989. DECLARAŢII

Evenimentele din decembrie 1989 au fost evocate la mai multe evenimente organizate duminică
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)
2 comentarii

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, duminică, 22 decembrie 2019, la evenimentul organizat cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la Revoluţia Română din 1989, că ”eroii au transformat un vis în realitate” şi că românii vor să ştie adevărul despre Decembrie 1989 şi ca vinovaţii să fie aduşi în faţa justiţiei.

”Suntem aici pentru a marca acea zi din istorie când eroii au transformat un vis în realitate. Suntem aici să deplângem împreună pierderea fiilor şi fiicelor naţiunii care nu au cunoscut libertatea, dar au murit pentru ea. Suntem aici pentru că avem datoria să rememorăm izbânda unei generaţii pe care s-a clădit România europeană, astfel încât noi să putem trăi astăzi liberi şi teferi între hotarele ţării noastre. Aerul cald de afară aduce cu aerul libertăţii respirat acum 30 de ani. În preajma acestui loc, aerul din 1989 era însă înţesat de fum şi de strigătele oamenilor, străbătut de vâjâitul gloanţelor şi de urletul maşinilor de luptă. În timp ce în jurul nostru Cortina de Fier se ridica, lăsând oamenilor din Polonia, Ungaria, Germania Democratică, Cehoslovacia şi Bulgaria şansa de a fi liberi, jugul opresiunii comuniste din România sfida realitatea cu preţul unor crime copleşitoare”, a spus Klaus Iohannis.

El a mai afirmat că, după şase zile de lupte sângeroase la Timişoara şi în alte locuri, ”miracolul s-a săvârşit la Bucureşti”.

”Luptând împotriva tiraniei, românii s-au eliberat printr-o revoltă anticomunistă de proporţii. O voce a libertăţii de la Radio Europa Liberă rostea în acele zile premonitoriu: <Este un început în tot sfârşitul>. Umăr la umăr, mânaţi de arzătoarea dorinţă a libertăţii, tinerii care au ocupat străzile Bucureştiului şi au ridicat cu braţele goale baricade în calea tiraniei pronunţau în cor un jurământ de credinţă: „Vom muri şi vom fi liberi!”. Era credinţă în viitor şi credinţa le-a dăruit forţa de a birui. În Piaţa Universităţii, la Piaţa Romană, la Casa Presei Libere, în Piaţa Victoriei şi în multe alte locuri din oraşul acesta care a văzut deopotrivă noaptea şi ziua speranţei s-a vărsat sângele fraţilor noştri morţi pentru libertate. Aşa s-au despărţit românii de tiranie. Şi românii au fost, în sfârşit, liberi şi demni în faţa lumii întregi! Alungând un dictator odios, ei alungau de fapt minciuna, teroarea şi frica din sufletele, din casele şi din ţara lor”, a adăugat şeful statului.

El a mai spus că se înclină cu recunoştinţă şi profund respect, în numele statului român, în memoria eroilor şi martirilor noştri care au pierit doborâţi de bastoane, seceraţi de gloanţe, striviţi de TAB-uri, ucişi de cumplita ură dezlănţuită a unui regim criminal.

”Fac astfel un apel către toţi românii, cu ocazia marcării Zilei Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii, să vorbim clar şi răspicat despre Revoluţia din Decembrie 1989. Revoluţia anticomunistă a existat, la fel cum şi regimul comunist a mutilat destinul acestei ţări! Să lăsăm adevărul să iasă la lumină şi să nu îl ocolim! De o parte a fost iubirea de ţară, apărată de eroii şi martirii noştri, iar de cealaltă parte au fost ura şi tirania în mâinile unui dictator şi ale acoliţilor săi. Doar asumând cu claritate ce a fost bun, dar şi ce a fost rău, vom putem construi o ţară dreaptă. Am spus deseori că vrem să ştim adevărul despre Decembrie 1989, vrem ca vinovaţii să fie aduşi în faţa justiţiei. Vrem dreptate”, a mai afirmat preşedintele Iohannis,

El a menţionat că societatea are nevoie să se vindece, pentru că România normală, sigură, prosperă şi predictibilă are nevoie de adevăr! Generaţiile viitoare au nevoie de acest act de dreptate, pentru că doar din dreptate răsare spiritul liber.

Citit 1834 ori Ultima modificare Luni, 23 Decembrie 2019 00:30

2 comentarii

 • postat de Justitie independenta Duminică, 22 Decembrie 2019 23:28 89.137.136.*** Link la comentariu
  0
  1

  Sa fie prinsi criminalii ! Nu se poate sa fie 1000 de morti si sa nu fie nici un calau si monstru prins!

  Raportează
 • postat de cam tarziu Duminică, 22 Decembrie 2019 22:21 86.30.137.*** Link la comentariu
  1
  1

  hmmmmmm dupa 30 ani....dupa ce au murit multi...mai asteptati vreo 20 ani ....

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.