România a încălcat drepturile omului, în cazul demiterii Laurei Kovesi

România a încălcat drepturile omului, în cazul demiterii Laurei Kovesi
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Laura Codruţa Kovesi, fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a reacţionat după decizia judecătorilor de la CEDO, care i-au dat câştig de cauză: "Persoanele nu ar trebui să fie subiect al deciziilor Curţilor Constituţionale, ci doar principiile. Ceea ce stabileşte CEDO este că persoanele trebuie să aibă întotdeauna dreptul şi posibilitatea reală de a ataca o decizie de revocare în faţa unei instanţe de judecată".

Concret, CEDO a decis că dreptul la un proces echitabil şi dreptul la liberă exprimare i-au fost încălcate fostei şefe a DNA atunci când aceasta a fost demisă. "Sper ca această hotărâre să reprezinte o reparaţie simbolică pentru toţi magistraţii hărţuiţi în ultimii ani. Sper ca această decizie să le dea curaj magistraţilor români. Pentru toţi cei care ne-au susţinut, pentru cei care au susţinut statul de drept, indiferent de riscurile, de intimidările şi hărţuirile la care au fost supuşi, astăzi este un moment important şi reamintesc ceea ce am spus în ziua revocării: să nu abandonăm! Sunt convinsă că a meritat, motiv pentru care spun din nou: NU abandonaţi!".

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a afirmat că judecătorii de la Curtea Constituţională (CCR) au obligaţia de a revizui "de îndată" decizia referitoare la revocarea Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Şeful statului a adăugat că judecătorii constituţionali au obligaţia de a revizui nu numai decizia în cazul Kovesi, dar şi orice decizii "luate în considerarea unor simple declaraţii, fie ele şi politice".

Citit 1762 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Mai 2020 11:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.