Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că după 15 iunie se pot redeschide mall-urile, fără restaurante şi fără locuri de joacă, vor fi posibile evenimente private cu număr limitat de persoane şi va fi posibilă redeschiderea after-school-urilor şi a grădiniţelor private. 

Preşedintele a declarat că, dată fiind dinamica îmbolnăvirilor, opinia este că se impune prelungirea stării de alertă, dar cu măsuri mai puţine decât sunt acum în vigoare, o decizie urmând să fie luată de Guvern în urma unei analize. Mesajul său pentru parlamentarii care urmează să avizeze starea de alertă a fost: ”Fiţi responsabili!”. ”Având în vedere că în ultima vreme numărul de noi îmbolnăviri nu a scăzut şi nici nu a crescut, este posibil să continuăm cu câteva noi măsuri de relaxare. Unele restricţii nu vor mai fi în vigoare după 15 iunie. Se vor putea redeschide mall-urile, dar fără restaurante şi locuri de joacă. Vor fi posibile evenimente private cu 20 de persoane în interior şi 50 de persoane dacă sunt în exterior”, a declarat preşedintele după întâlnirea cu premierul şi cu mai mulţi miniştri, precum şi cu secretarul de stat Raed Arafat. 
Preşedintele a mai afirmat că va fi posibilă redeschiderea after-school-urilor, a grădiniţelor şi a şcolilor private. De asemenea, va fi posibilă redeschiderea sălilor de fitness, cu respectarea normelor de distanţare. ”Începem sezonul estival şi am analizat că va fi posibilă deschiderea piscinelor exterioare”, a adăugat preşedintele.
El a precizat că măsurile de izolare la domiciliu au ocupat spaţiu lung în analiza participanţilor la discuţiile de marţi. Preşedintele a subliniat că lucrurile vor fi mai relaxare în relaţia cu statele unde numărul de îmbolnăviri este mic, unde în ultimele 14 zile sunt înregistrate sub 5 cazuri la un milion de locuitori. ”Deocamdată, la acest criteriu nu se încadrează state ca Italia, Spania, Franţa, Belgia, Suedia, Olanda. Vom urmări comunicările de la nivelul UE şi acolo unde lucrurile se schimbă în sensul bun, vom reacţiona imediat”, a menţionat Klaus Iohannis.
În ceea ce priveşte starea de alertă, Klaus Iohannis a admis că încă este luată în calcul menţinerea acesteia, dar cu mai puţine restricţii.”Pentru că nu avem o scădere a numărului de îmbolnăviri noi, avem 150 de persoane la tratament intensiv, ne face să fim precauţi şi suntem de părere că se impune prelungirea stării de alertă. Vor fi mai puţine restricţii, va fi un pic mai simplu, dar nu se poate continua fără a avea acest instrument numit starea de alertă. Sunt măsuri care trebuie continuate aproape cu caracter permanent: distanţarea, portul măştii în interior, măsurile de igienă, evitarea aglomerărilor mari, aceste lucruri trebuie să înţelegem că vor rămâne în continuare. Guvernul va dezbate în şedinţă această chestiune. Măsurile restrictive propuse pentru continuarea stării de alertă vor fi mai puţine ca până acum”, a declarat Iohannis,
Referitor la faptul că Parlamentul trebuie să ia în dezbatere prelungirea stării de alertă, preşedintele le-a cerut parlamentarilor să fie responsabili.

Citit 885 ori Ultima modificare Marți, 09 Iunie 2020 18:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.