Spitalele nu trebuie tratate precum fabricile

Spitalele nu trebuie tratate precum fabricile
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, susține că spitalele nu trebuie tratate precum fabricile, în termeni de costuri şi eficienţă și în funcție de gradul de ocupare, ci trebuie tratate ca entităţi de infrastructură critică, ce trebuie să fie funcţionale, să aibă rezervă de resursă umană și de spaţiu şi să fie pregătite pentru orice situaţie neaşteptată. El mai spune că spitalele publice "trebuie întărite şi rupte de legătura cu sistemul privat prin personalul care se plimbă între cele două".

"Dacă am învăţat ceva din această pandemie este că spitalele nu pot fi tratate cum le-am tratat până acum, ca entităţi în care trebuie să ai gradul de ocupare de 90 şi ceva la sută, iar atunci spitalul e perfect. Gradul de ocupare de 90 la sută înseamnă că, dacă ai un dezastru, nu mai ai unde să pui bolnavi. Germania de ce s-a descurcat bine? Are cel mai mare număr de paturi de acut pe cap de locuitor din Europa. (...) Şi în condiţiile unui dezastru, au flexibilitate mai mare decât alte ţări. În mod normal, o secţie de Terapie Intensivă, dacă toată ziua este plină sută la sută, înseamnă că nu ai locuri destule. Înseamnă că trebuie să faci o extindere, cu un număr de paturi de terapie intensivă, până când ajungi la nivelul în care paturile aşteaptă bolnavii, nu bolnavii aşteaptă paturile", a afirmat Raed Arafat, miercuri seară, la Prima TV, potrivit News.ro.

Șeful DSU a adăugat că sectorul privat din sistemul sanitar "are rolul lui”, dar a arătat că în alte ţări este ilegal ca un medic să lucreze şi în sistemul sanitar public şi în cel privat.

Citit 787 ori Ultima modificare Joi, 08 Aprilie 2021 20:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.