Încă niciun vinovat pentru Mineriada din 1990

Încă niciun vinovat pentru Mineriada din 1990
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Au trecut 31 de ani de la intervenția brutală a minerilor împotriva protestatarilor din Piața Universității, în perioada 13-15 iunie 1990, în București, iar Dosarul Mineriadei - în care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu au fost trimiși în judecată în iunie 2017 pentru infracţiuni contra umanităţii - este luat de la zero. Rechizitoriul trebuie refăcut, pe motiv de nulitate a acestuia, conform Hotnews.ro. Potrivit datelor oficiale, șase persoane au murit, peste 1.000 au fost rănite și sute de persoane au fost arestate. Cu toate acestea, asociațiile victimelor mineriadelor susțin că numărul persoanelor decedate s-ar ridica la peste 100 de persoane.

În acest context, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, spune că la 31 de ani de la Mineriadă nu există niciun vinovat pentru că "nu s-a dorit finalizarea acestui dosar": "E un sistem așa, o mână nevăzută care parcă trage niște sfori când e vorba de astfel de evenimente în care există vinovății la cel mai înalt nivel". Ludovic Orban a făcut aceste declarații duminică, în Piața Universității, unde a depus o coroană de flori la Monumentul dedicat Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

La rândul său, premierul Florin Cîțu spune că Mineriada din 13-15 iunie 1990 a demonstrat cât de grave pot fi consecințele diversiunilor și manipulărilor: oameni uciși, răniți și democrația pusă în pericol, iar justiția este încă datoare românilor în această privință. "Chiar dacă avem opinii diferite, trebuie să ne urmăm drumul comun, construit pe democrație, coeziune socială și relansare economică post-pandemie", a transmis duminică premierul Cîțu.

Citit 638 ori Ultima modificare Duminică, 13 Iunie 2021 16:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.