Investigarea rolului Gazprom în creșterea prețului gazelor

Investigarea rolului Gazprom în creșterea prețului gazelor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Un grup de peste 40 de europarlamentari, printre care șase români, a cerut Comisiei Europene (CE) să investigheze rolul Gazprom în creșterea prețurilor europene la gaz, susținând că întreg comportamentul companiei i-a determinat să suspecteze manipularea pieței. Printre altele, grupul de deputați din Parlamentul European (PE) susțin că "Gazprom șantajează Europa, nu crește rezervele de gaze".

Potrivit G4Media, cei șase europarlamentari români care au semnat scrisoarea către CE, datată pe 16 septembrie, sunt: Eugen Tomac (PMP/ PPE), Nicolae Ștefănuță (USR PLUS/ Renew Europe), Carmen-Gabriela Avram (PSD/ S&D), Vlad-Marius Botoș (USR PLUS/ Renew Europe), Dragoș Tudorache (USR PLUS/ Renew Europe) și Traian Băsescu (PMP/ PPE).

Prețurile gazelor naturale în Europa au crescut în ultimele luni, contribuind la creșterea costurilor energiei electrice în statele UE la maximul ultimilor ani, iar estimările arată că aceste prețuri nu vor scădea semnificativ în acest an.

În scrisoarea către Comisia Europeană, cei 43 de europarlamentari au declarat că suspectează că ruşii de la Gazprom au acționat pentru a crește prețurile la gaz. "Solicităm Comisiei Europene să deschidă urgent o anchetă asupra unei posibile manipulări deliberate a pieței de către Gazprom și a unei posibile încălcări a regulilor de concurență ale UE", se menționează în scrisoare.

Ca răspuns la acuzații, compania Gazprom a transmis că a furnizat clienților săi gaz cu respectarea deplină a contractelor existente. Comisia Europeană a transmis că a primit scrisoarea și va răspunde în timp util.

Citit 500 ori Ultima modificare Joi, 23 Septembrie 2021 01:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.