BNR a decis creșterea dobânzii de referință

BNR a decis creșterea dobânzii de referință
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

BNR a decis, în şedinţa de politică monetară de marți, majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,50 la sută pe an, de la 1,25 la sută pe an, începând cu data de 6 octombrie 2021, majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,00 la sută pe an, de la 0,75 la sută pe an, precum şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Rata anuală a inflației a urcat în iulie 2021 la 4,95 la sută, de la 3,94 la sută în iunie, iar în august la 5,25 la sută, considerabil deasupra limitei superioare a intervalului țintei și ușor peste nivelul prognozat. Creșterea a fost determinată și în acest interval aproape integral de componente exogene, mai cu seamă de majorarea considerabilă a prețurilor gazelor naturale și energiei electrice în luna iulie și într-o mai mică măsură de continuarea scumpirii combustibililor, preponderent pe seama categoriei non-benzină și motorină, arată un comunicat de presă al băncii centrale.

Este de așteptat ca dobânzile să înceapă să crească în piață, după această decizie, pentru a descuraja creditul și consumul, care alimentează inflația.

Citit 411 ori Ultima modificare Marți, 05 Octombrie 2021 18:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.