Adrian Năstase dorește reabilitarea judecătorească

Adrian Năstase dorește reabilitarea judecătorească
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Fostul premier și lider PSD, Adrian Năstase, condamnat de două ori la închisoare cu executare pentru fapte de corupție, a anunțat vineri că a depus cererea de reabilitare judecătorească. "În condițiile în care s-au împlinit toate condițiile prevăzute de lege, am depus astăzi, la instanță, solicitarea de reabilitare judecătorească", a scris Năstase, pe blogul său personal. La ultima condamnare, magistrații i-au interzis dreptul de a alege și de a fi ales până în 2023.

Reabilitarea judecătorească este "o instituție de drept penal care are rolul de a înlătura consecințele condamnării unei persoane care a săvârșit o infracțiune", potrivit portalului juridic Ionescu&Asociații. Astfel, "persoana redobândește drepturile cetățenești care i-au fost interzise prin hotărârea de condamnare, aceasta face să înceteze interdicțiile, decăderile și incapacitățile care rezultă din actul condamnării, ajutând la reintegrarea socială a persoanei. Pe scurt, sunt șterse consecințele unei condamnări, efectele ei privative sau restrictive asupra drepturilor persoanei ce anterior a fost condamnată", mai explică sursa citată de G4Media.

Astfel, aprobarea cererii de reabilitare judecătorească i-ar permite lui Adrian Năstase să scape de restricțiile care sunt impuse de majoritatea partidelor pentru condamnați penali și să revină în politică, cu drept de a alege și de a fi ales.

În iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare în procesul "Trofeul Calității", devenind astfel primul premier post-decembrist condamnat la închisoare cu executare. În ianuarie 2014, Adrian Năstase a primit a doua condamnare definitivă la patru ani de închisoare, în "dosarul Zambaccian".

Citit 1140 ori Ultima modificare Vineri, 08 Octombrie 2021 19:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.