PNL va merge în Parlament cu un guvern minoritar

PNL va merge în Parlament cu un guvern minoritar
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După întâlnirea dintre liderii PNL și președintele Klaus Iohannis, de la vila Lac, premierul desemnat Nicolae Ciucă va merge în Parlament pentru a cere votul pentru un guvern minoritar. Oficial, PNL a refuzat de la început să negocieze o majoritate cu USR sau cu PSD, deși are nevoie de aproximativ 70 de voturi ca să-și treacă Guvernul. În tot acest timp, în interiorul PNL există o bătălie pentru propunerea miniștrilor la Justiție, Transporturi și Apărare. Dincolo de declarații și pozițiile oficiale, liderii PNL și președintele Klaus Iohannis par că au o strategie comună.

Surse liberale au declarat, pentru HotNews.ro că, în acest moment, PNL a luat decizia să forțeze votul parlamentarilor PSD pentru trecerea Guvernului Ciucă. "PNL se bazează pe votul parlamentarilor PSD la învestirea guvernului Ciucă. Nu există nicio înțelegere subterană și, dacă nu-l votează pe Ciucă, putem să-l menținem pe Cîțu interimar până în primăvară. Președintele nu va declanșa alegerile anticipate, dar ar putea să propună un al treilea premier de la PSD", spun sursele citate.

De precizat este că PNL are în Parlament 125 de mandate după plecarea deputaților și senatorilor PNL (nouă parlamentari) susținători ai lui Ludovic Orban, UDMR, 29, iar minoritățile, 18. Totodată, conducerea PNL știe că mai urmează alte plecări, în total 15 parlamentari vor merge alături de Ludovic Orban. Astfel, la un calcul simplu, PNL împreună cu UDMR și Minorități s-ar putea baza pe 166 de voturi din 234 câte are nevoie pentru a fi învestit de Parlament. Liberalii ar mai avea nevoie de cel puțin 68 de voturi ca să-și treacă Guvernul, voturi pe care susțin că le vor lua de la PSD.

Citit 712 ori Ultima modificare Vineri, 29 Octombrie 2021 21:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.