O nouă tehnologie nucleară în România

O nouă tehnologie nucleară în România
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Președintele SUA, Joe Biden, și cel al României, Klaus Iohannis, anunță oficial planuri de construire în România a primei centrale nucleare cu reactoare modulare de mici dimensiuni, conform autorităților, citate de profit.ro.

Centrala va fi construită în parteneriat cu firma americană NuScale. "Parteneriatul va aduce tehnologia SMR în România, poziționând tehnologia americană ca lider în cursa globală pentru dezvoltarea de reactoare SMR", precizează Casa Albă. Este vorba de un acord comercial pentru o centrală NuScale cu 12 module, care va crea inițial peste 6.000 de locuri de muncă în SUA și România și cu potențialul de a duce la dezvoltarea altor 30.000, pe măsură ce proiectul se va dezvolta.

În 2019, Nuclearelectrica a semnat un memorandum de înțelegere cu compania americană NuScale, controlată de gigantul industrial texan Fluor Corporation, ce viza schimbul de informații tehnice și de business în legătură cu o tehnologie nucleară a NuScale aflată atunci încă în teste.

În Europa, aceste minireactoare nucleare nu sunt încă autorizate, iar compania americană NuScale a încheiat memorandumuri și cu companii energetice de stat din Polonia, Bulgaria și Ucraina.

Citit 574 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Noiembrie 2021 00:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.