Procesul lui Traian Băsescu a început cu o amânare

Procesul lui Traian Băsescu a început cu o amânare
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Secţia de Contencios Administrativ de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat pentru 25 februarie 2022, judecarea recursului formulat de Traian Băsescu în dosarul în care fostul preşedinte a fost declarat colaborator al Securităţii.

De menţionat că dosarul a fost înregistrat la ICCJ în iunie 2020, însă această instanţă a stabilit ca procesul să înceapă în noiembrie 2021, adică după un an şi cinci luni. Judecătorii au admis o cerere de intervenţie formulată de Mugur Ciuvică, preşedintele Grupului de Investigaţii Politice, care susţine că are un interes de a fi parte în proces, deoarece în anul 2005 a fost obligat de o instanţă să-i plătească lui Băsescu daune, după ce l-a făcut "informator al Securităţii" pe fostul preşedinte. Magistraţii au decis, însă, să amâne procesul pentru ca Ciuvică să citească actele de la dosar.

Pe 20 septembrie 2019, Curtea de Apel Bucureşti a admis acţiunea CNSAS şi a decis că fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă. Magistraţii au avut nevoie de nouă luni pentru a motiva această decizie, iar în iunie 2020, dosarul a ajuns la Instanţa supremă - Secţia de Contencios Administrativ, după ce Băsescu a formulat recurs.

Potrivit Consiliului, ca urmare a uneia dintre notele informative date de Traian Băsescu faţă de un coleg, Securitatea a avizat negativ desemnarea acestuia pe nave româneşti care plecau în afara graniţelor ţării.

În timpul procesului de la Curtea de Apel Bucureşti, fostul președinte a negat că ar fi fost colaborator al fostei Securităţi. "Avem puncte de vedere total diferite, eu şi CNSAS. Ne va împăca un al treilea, judecătorul", a spus, atunci, Băsescu.

Citit 825 ori Ultima modificare Duminică, 07 Noiembrie 2021 16:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.