Aspecte bugetare nelămurite, în cadrul coaliției

Aspecte bugetare nelămurite, în cadrul coaliției
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Negocierile pe bugetul anului 2022 dintre principalele partide ale coaliției de guvernare, PSD și PNL, s-au împotmolit în două teme mari: suprataxarea marilor companii și creșterile pensiilor și alocațiilor pentru copii. În timp ce PNL respinge orice taxă nouă și vrea canalizarea banilor spre investiții, PSD are ca principal obiectiv creșterea cheltuielilor sociale, conform G4Media.ro.

Primul motiv de neînțelegeri e taxa suplimentară de 1% din cifra de afaceri a companiilor cu peste 100 milioane de euro. Ideea aparține UDMR, a fost anunțată public de Kelemen Hunor, iar PSD a adoptat-o rapid. Liberalii se opun însă puternic, după cum a anunțat chiar marți președintele PNL, Florin Cîțu. Motivul este că PNL a promis constant că nu vrea impuneri de noi taxe și impozite, orice taxă suplimentară urmând a fi transferată de companii în prețurile finale, ceea ce va contribui la creșterea inflației și va face exporturile românești mai puțin competitive.

O altă nemulțumire în coaliție vine din partea PSD, care vrea o creștere mai consistentă a pensiilor și alocațiilor în 2022, dar și o eventuală creștere a salariilor bugetarilor. Or, bugetul maxim pentru pensii e de 9,4% din PIB, țintă asumată de guvernul României prin PNRR, tocmai pentru a opri eventualele creșteri în scop electoral. Creșterea de 10-11% a pensiilor în 2022, agreată inițial de PSD și PNL, este considerată prea mică de unii lideri PSD, care își doresc o majorare mai substanțială. În plus, Marcel Ciolacu a anunțat duminică faptul că vrea majorări de salarii în educație și sănătate, dar Florin Cîțu a spus marți că acestea sunt excluse, dat fiind că există o lege a salarizării bugetarilor în vigoare.

Citit 508 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Decembrie 2021 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.