Discuții despre descentralizarea reală a țării

Discuții despre descentralizarea reală a țării
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Bucureştiul trebuie să păstreze atributul de legiferare şi control, iar administrarea efectivă trebuie să aibă loc la nivel local, a declarat, luni, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România. El a precizat că reprezentanţii autorităţilor locale au abordat în discuţiile avute la Palatul Victoria, cu premierul Nicolae Ciucă, tema descentralizării, respectiv, nevoia concretizării celor șapte domenii de reformă: tineret-sport, turism, mediu, cultură, sănătate, educaţie şi agricultură.

Primarul Clujului a dat ca exemplu domeniul tineret-sport, unde s-a cerut ca taberele şcolare şi alte obiective ce ţin de tineret şi sport să fie date în administrare locală. "Acele tabere şcolare, acele obiective care ţin de tineret din oraşe, municipii, să fie date la administraţiile locale, pentru că se prăbuşesc sub privirea oamenilor, nu sunt utilizate. (...) România va funcţiona mult mai bine dacă această descentralizare va avea loc pe orizontală, pentru că nu va mai trebui să venim la Bucureşti, repet, cu un dosar sau transmitem, acum, chiar în format digital, şi să stăm luni de zile, pentru că, inevitabil, la Bucureşti capacitatea e limitată de luare a deciziei. Însă, la nivel teritorial, gândiţi-vă, sunt 40 de judeţe, 106 municipii, cât de repede s-ar putea lua decizii în favoarea oamenilor şi a funcţionării acestei ţări", a afirmat Boc.

El a precizat că un al doilea subiect abordat în materie de reforme în discuţiile cu partea guvernamentală se referă la PNRR. "Am abordat nevoia cooptării reprezentanţilor structurilor asociative în elaborarea ghidurilor, pentru că noi cunoaştem problemele reale cu care ne confruntăm", a declarat Boc.

Citit 1040 ori Ultima modificare Luni, 31 Ianuarie 2022 16:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.