NATO trebuie să întărească accelerat Flancul Estic

NATO trebuie să întărească accelerat Flancul Estic
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Este foarte important să fie accelerată, cât mai repede posibil, crearea Grupului de Luptă NATO din România, în contextul în care Alianţa trebuie să se adapteze la realitatea conflictului Rusia-Ucraina, a afirmat, vineri, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Declarațiile au fost făcute la reuniunea extraordinară de la Bruxelles a miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO, la care iau parte şi Finlanda, Suedia şi UE.

"Pentru noi, este foarte important să fie accelerată, cât mai repede posibil, crearea Grupului de Luptă din România, care va fi condus de Franţa, în calitate de naţiune-cadru", a afirmat Aurescu înainte de reuniune. Totodată, el a spus că va sublinia "nevoia ca NATO să reevalueze filozofia, structura şi elementele constitutive ale posturii pe Flancul Estic, deoarece condiţiile sunt complet diferite faţă de momentul în care am început să construim această postură".

"Trebuie să adaptăm această postură la realitatea care arată că trupe rusești sunt în Ucraina şi Belarus, aşa că trebuie să regândim tot", a punctat el și a spus că situaţia actuală regională este diferită faţă de cea din urmă cu opt ani.

"Trebuie să restructurăm postura pentru a ne adapta la ceea ce Rusia face în Ucraina şi în Belarus, deoarece, în acest moment, Belarus a devenit un alt cartier militar al Rusiei şi, în acelaşi timp, trebuie să avem în vedere prezenţa militară rusă din Ucraina. Este o situaţie complet diferită de cea din 2014, când Rusia a ocupat ilegal Crimeea şi apoi şi-a construit prezenţa militară acolo. Atunci, doar Crimeea a fost ocupată, aşa că trebuie să conştientizăm această nouă realitate şi să ne adaptăm la ea", a arătat ministrul Afacerilor Externe.

Citit 858 ori Ultima modificare Vineri, 04 Martie 2022 17:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.