România nu are strategii privind siguranța și calitatea alimentelor

România nu are strategii privind siguranța și calitatea alimentelor
Raport îngrijorător al Curții de Conturi
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Curtea de Conturi a României a finalizat un audit al performanţei privind activităţi din domeniul siguranţei alimentare şi semnalează lipsa strategiilor naţionale în domenii precum siguranţa alimentară, calitatea alimentelor şi în cel fitosanitar, ceea ce afectează coerenţa politicilor şi a măsurilor, conform G4Media.ro. Acţiunea a vizat perioada 2015-2020 şi s-a desfăşurat la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi la Autoritatea Naţională Fitosanitară (ANF).

"Absenţa acestor strategii afectează coerenţa politicilor şi a măsurilor în domeniu, obiectivele naţionale pe termen mediu şi lung fiind inexistente. Totodată, este probabil ca sancţiunile aplicate de ANSVSA şi de ANF să nu descurajeze încălcarea legii sau să nu fie proporţionale cu gravitatea faptei, fiindcă nivelul amenzilor contravenţionale nu a fost actualizat şi nici armonizat cu regulamentele europene", precizează reprezentanţii Curţii de Conturi a României. În plus, resursele şi echipamentele tehnice ale Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor auditate, ale Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală, ale Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară şi ale ANF sunt în mare parte depreciate tehnic şi moral. Acest lucru generează costuri mari de întreţinere şi riscuri majore de neîndeplinire a obiectivelor specifice.

În ceea ce priveşte pesta porcină africană, "măsurile ineficiente privind testarea şi supravegherea pasivă a efectivelor de porci mistreţi au favorizat răspândirea virusului pe întreg teritoriul ţării şi creşterea presiunii virale asupra exploataţiilor comerciale profesionale de porcine. Pe lângă pierderile aduse de decesul sau sacrificarea preventivă a animalelor, această boală a generat costuri însemnate pentru bugetul de stat, prin plata despăgubirilor către deţinătorii de animale moarte sau sacrificate preventiv", notează Curtea de Conturi. În perioada iunie 2018 - decembrie 2020, s-a achitat în acest scop suma totală de 589 milioane de lei, echivalentul a 122 milioane de euro.

O altă constatare a auditorilor se referă la schemele naţionale de calitate privind reţeta consacrată şi produsul tradiţional. Acestea nu au fost recunoscute la nivel european, deoarece MADR nu a notificat Comisia Europeană înainte de adoptare. Din 1.374 de produse alimentare din statele membre, înregistrate în sistemele de calitate europene la data auditului, doar zece erau produse româneşti, se arată în audit.

Citit 579 ori Ultima modificare Luni, 04 Aprilie 2022 16:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.