România nu este afectată de sistările Gazprom

România nu este afectată de sistările Gazprom
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, miercuri, că România nu este afectată în acest moment, după ce Gazprom a întrerupt furnizarea de gaze către Bulgaria şi Polonia.

"Am avut o discuţie, după ce am revenit în ţară în această dimineaţă, cu ministrul Energiei. România nu este afectată în acest moment. Consumul de gaze este mult sub capacitatea de producţie pe care o avem. Ştiţi foarte bine că suntem una dintre puţinele ţări din Europa care beneficiem de resurse de gaze consistente, sigur, nu pe deplinătatea nevoilor noastre. Asigurăm pentru perioada de iarnă un import de aproximativ 20% din necesar. Acum, când discutăm, se caută surse alternative de asigurare a gazului, dar, încă o dată, în acest moment, România nu este afectată", a precizat Nicolae Ciucă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

România nu ar avea de suferit din lipsa gazelor, dacă Rusia ar decide să oprească livrările spre ţara noastră, conform unei analize Hotnews.ro. Aceasta întrucât producţia internă a ţării poate să acopere necesarul de consum în timpul sezonului cald. Pe de altă parte, însă, sistarea furnizării către Polonia şi Bulgaria ne afectează din punctul de vedere al preţului, care a crescut în toată Europa.

Deşi Rusia a anunţat că toate ţările “neprietene” trebuie să plătească gazele în ruble, altfel livrările vor fi oprite, până acum a dus ameninţarea la capăt doar în cazul Poloniei şi al Bulgariei. Anul trecut, România şi-a asigurat din import 26% din totalul gazelor utilizate, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie.

România este ferită de ameninţarea ruşilor de sistare a gazelor, datorită producţiei interne. De fapt, România este al doilea producător de gaze din UE, după Ţările de Jos. În sezonul cald, adică din aprilie până în octombrie, producţia internă poate acoperi consumul de gaze, iar importurile sunt direcţionate către depozite. Aşadar, dacă Rusia ar decide să sisteze livrările de gaze către România, consumatorii din ţara noastră nu ar avea de suferit.

În plus, țara noastră nu importă în mod direct gaze de la Gazprom, ci prin intermediari, prin urmare, nu trebuie să plătească gazele în ruble, iar Gazprom nu are niciun motiv să sisteze livrările către România. Spre deosebire de restul ţărilor din jurul nostru, România nici nu este implicată, ca stat, în gestionarea importurilor. Importurile sunt realizate de companiile furnizoare de gaze, iar contractele au fost încheiate cu intermediari agreaţi de Gazprom.

Citit 492 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Aprilie 2022 17:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.