Noi judecători, la Curtea Constituțională a României

Noi judecători, la Curtea Constituțională a României
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Procurorul general adjunct Bogdan Licu a declarat marţi, după ce a fost validat de Parlament în funcţia de judecător la Curtea Constituţională a României (CCR), că va face tot ceea ce ţine de el pentru a se ridica la înălţimea unei asemenea funcţii. "Am fost ales judecător la CCR, este o mare onoare şi totodată o mare responsabilitate şi voi face tot ceea ce ţine de mine să mă ridic la înălţimea unei asemenea funcţii. (...) Vă garantez că voi fi imparţial faţă de toate partidele politice şi faţă de orice persoană din această ţară", a spus Licu, la Palatul Parlamentului, după ce a fost validat de Camera Deputaţilor în funcţia de judecător la CCR. El a afirmat că nu se simte "omul serviciilor secrete", aşa cum au susţinut reprezentanţii USR, că se simte deocamdată magistrat şi nu este omul nimănui. Bogdan Licu a mai spus că nu are de gând să conducă CCR şi că are o părere foarte bună despre el.

Pe de altă parte, parlamentarii USR vor ataca la Curtea Constituţională hotărârea privind desemnarea actualului procuror general adjunct Bogdan Licu în funcţia de judecător constituţional, imediat după ce aceasta va fi publicată în Monitorul Oficial, a anunţat, marţi, deputatul Stelian Ion. El a susţinut că Bogdan Licu - propunerea PSD - are ”pregătire precară” din timpul liceului, note foarte slabe şi la Bacalaureat. "De asemenea, a urmat nişte cursuri la o facultate obscură, de Drept, la ”Spiru Haret”, a avut note foarte mici la licenţă. Semnalele pe care le trag, astăzi, Camera Deputaţilor şi Parlamentul României sunt acelea că, dacă ai o pregătire precară, o pregătire care poate fi contestată (...), poţi avea toate şansele, dacă eşti susţinut politic, să fii numit la CCR. Este o palmă peste obrazul celor care şi-au făcut studiile la timp, este o palmă peste obrazul magistraţilor care au facultatea la zi, care nu au plagiat", a adăugat Stelian Ion. Deputatul USR a afirmat că "Bogdan Licu a plagiat tocmai din lucrarea judecătorului Cristi Danileţ, pe care l-a avut drept contracandidat".

Tot marți, plenul Senatului a numit-o, prin vot secret, pe Iulia Scântei ca judecător la Curtea Constituţională a României. Iulia Scântei o va înlocui pe Mona Pivniceru, al cărei mandat la CCR se încheie în luna iunie. În favoarea Iuliei Scântei au fost exprimate 76 de voturi ”pentru” şi 34 de voturi ”împotrivă”.

Curtea Constituţională este compusă din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de nouă ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Dintre aceştia, trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de preşedintele României.

Citit 509 ori Ultima modificare Marți, 03 Mai 2022 16:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.