"Trebuie respectată prezumția de nevinovăție a persoanelor cercetate"

"Trebuie respectată prezumția de nevinovăție a persoanelor cercetate"
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Crin Bologa, afirmă că instituţia pe care o conduce a crescut în percepţia publică, deşi procurorii oferă mai puţine informaţii din dosare către mass-media. Pe de altă parte, Bologa afirmă că oamenii au încredere în DNA, existând chiar cazuri când diferite persoane au denunţat chiar angajaţi ai instituției.

Întrebat, duminică, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, de ce în percepţia publică pare că DNA nu mai turează motoarele şi nu se mai atinge de politicieni, Bologa a răspuns: "Aş veni cu altă întrebare, pe ce vă bazaţi când spuneţi că e percepţia publică? Şi au am avut acel sondaj şi am văzut că încrederea în DNA a crescut în ultima perioadă. Este o anumită percepţie a mass-media, pentru că între timp, în perioada 2018-2019, regulile de comunicare publică a DNA ca şi a celorlaltor parchete s-au înăsprit. Avem foarte puţine posibilităţi de a arăta ceea ce facem noi în cursul urmăririi penale. Trebuie să respectăm prezumţia de nevinovăţie a persoanelor cercetate, dar într-un echilibru, pentru că trebuie să respectăm şi nevoia de informare a mass-media şi a cetăţenilor prin intermediul mass-media. Oferim mai puţine informaţii din dosare, iar modalitatea de oferire a acestor informaţii este alta. De obicei, o facem prin comunicate de presă şi foarte rar prin imagini".

Şeful DNA a explicat că lumea nu mai vede oameni în cătuşe, deoarece acest lucru ar însemna să se încalce prezumţia de nevinovăţie. "Nu îi mai vedem (pe oameni ieşind cu cătuşe de la DNA - n.r.) pentru că, în momentul în care sunt în custodia statului şi noi i-am arătat public cu cătuşe, ar însemna să încălcăm prezumţia de nevinovăţie, ori nu riscăm să facem asta, cu atât mai mult cu cât în perioada 2017-2019 Direcţia a fost supusă unor atacuri groaznice şi nu vrem să ne vulnerabilizăm, nu vrem să încălcăm regulile", a declarat Bologa și a adăugat că cetăţenii au încredere în DNA, mai ales având în vedere acţiunile de prindere în flagrant.

În plus, acesta a declarat că procurorii DNA nu au atribuţii după ce judecătorii s-au pronunţat definitiv într-un dosar, el făcând referire la fuga din ţară a unor inculpaţi cum sunt Sorin Oprescu şi Elena Udrea. Despre Oprescu, Bologa a precizat că nu are date despre momentul plecării acestuia. În ceea ce-l priveşte pe Cristian Popescu Piedone, Bologa a precizat că a fost ridicat din aeroport pentru a i se aduce la cunoştinţă calitatea de suspect într-un dosar, altul decât cel la care se aştepta pronunțarea instanței.

Citit 662 ori Ultima modificare Duminică, 22 Mai 2022 17:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.