Amendă-record pentru societatea de termoficare din Focşani

Amendă-record pentru societatea de termoficare din Focşani
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Uniunea Europeană (UE) a aplicat o amendă-record pentru societatea locală de termoficare din Focșani, ENET SA, în valoare de 4,3 milioane de euro, pentru neachitarea contravalorii certificatelor de CO2. Mastodontul e ținut în viață, trimestrial, cu bani de la bugetul local sau de la guvern, conform G4Media.ro. La această oră, ENET mai are puțin peste 10.000 de abonați la sistemul centralizat de încălzire, majoritatea focșănenilor debranșându-se an de an, din cauza facturilor uriașe.

În plus, ENET Focșani este în insolvență, iar furnizorii de gaz au sistat livrarea, ca urmare a exploziei prețului la gaze, fapt ce a generat acumularea unei datorii de aproximativ 5,5 milioane de lei către furnizori, dar și lipsa unui contract de furnizare, din cauza procedurii de insolvență.

Pentru a gestiona situația, primarul Focșaniului, Cristi Misăilă, și conducerea ENET SA au solicitat, în regim de urgență, Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației un ajutor financiar pentru "sprijinirea autorităților administrației publice locale în asigurarea continuității serviciului public de alimentare cu energie termică". De la începutul sezonului rece al anului trecut, Ministerul Dezvoltării a virat bani în mai multe tranșe pentru susținerea ENET Focșani, dar fondurile au fost insuficiente. În octombrie anul trecut, Consiliul Local Focșani a aprobat, în ședință extraordinară de îndată, alocarea a 1,3 milioane lei către ENET, ulterior fiind solicitați de la Guvern 44 milioane de lei. În noiembrie au fost virați 3,7 milioane de lei, în ianuarie 2,5 milioane de lei, în martie 4,5 milioane de lei, iar în aprilie aproximativ 2,7 milioane de lei. Consilierii locali PNL (teoretic în coaliție cu cei din PSD și majoritari în legislativul focșănean) spun că situația este una deosebit de gravă și că singura soluție ar fi înființarea unei alte societăți.

"Până pe 30 aprilie 2022, ENET trebuia să depună certificatele de bioxid de carbon. Orice mare poluator trebuie să depună aceste certificate care s-au dus la nişte preţuri aberante. Certificatele sunt nişte taxe care se plătesc pentru poluare. La fiecare tonă de bioxid de carbon emis în atmosferă avem un certificat. Banii aceştia de pe certificat se duc în proiectele care vizează proiectele de decarbonizare, de protecţie a mediului. În felul acesta, Uniunea Europeană adună bani pentru a susţine aceste investiţii, care vin pe urmă sub formă de proiecte de finanţare. Amenda este de 100 de euro pe fiecare certificat şi sunt 43.000 de certificate. Nu le putem plăti, pentru că suma este enormă", a declarat Manole Merchea, directorul ENET Focșani.

Citit 631 ori Ultima modificare Marți, 31 Mai 2022 17:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.