Un litru de motorină a ajuns la peste 9 lei

Un litru de motorină a ajuns la peste 9 lei
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Litrul de motorină standard a trecut de 9 lei, iar în unele stații din marile orașe ajunge și la 9 lei și 17 bani. Benzina standard este încă sub 9 lei, anunță Europa FM, citată de G4Media. Analistul economic Adrian Negrescu susține că statul poate interveni în preț, pentru că 60% din costul combustibilului e reprezentat de taxe și accize.

Marți, litrul de motorină standard la una dintre benzinăriile din nordul Capitalei se situa la 8 lei și 99 de bani. Miercuri, prețul a urcat la 9 lei și 8 bani pe litru, ceea ce înseamnă o creștere de 9 bani pe litru. Aceeași majorare a fost și la litrul de benzină standard, care a ajuns la 8 lei și 49 de bani. Scumpiri la fel de mari sunt și în alte orașe din țară, precum Brașov, Constanța și Timișoara, potrivit platformei monitorulpreturilor.info. În acest moment, un singur mare lanț de stații de alimentare din țară mai are motorina standard sub pragul de 9 lei, dar se apropie de această valoare.

"Măcar putem interveni pe zona de fiscalitate, să scazi TVA-ul de exemplu la factura la gaze și la energie pentru populație poate fi o soluție. Să scazi costurile fiscale cu litrul de carburant, pentru că la noi cam 60% din prețul unui litru de carburant înseamnă taxe și impozite datorate statului", a susținut analistul economic Adrian Negrescu, în emisiunea "Piața Victoriei", de la postul de radio Europa FM.

Miercuri, după-amiază, aplicația monitorulpreturilor.info afișa, pentru municipiul Galați, prețuri cuprinse între 8,98 și 9,15 lei pentru un litru de motorină standard și, respectiv, între 8,38 și 8,55 lei, în cazul aceleiași cantități de benzină standard.

Scumpirile vin pe fondul evoluției cotațiilor la produsele petroliere, în creștere în ultimele săptămâni, mai ales după noul pachet de sancțiuni aprobat de Uniunea Europeană privind un embargou petrolier din Rusia, cu anumite scutiri. De la începutului lunii iunie, benzina și motorina standard s-au scumpit în medie cu 20 de bani, iar, pe cale de consecință, vor exista și alte creșteri de prețuri, mai ales pentru consumatorii finali, dar nu numai.

Citit 657 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Iunie 2022 17:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.