Cum și când scăpăm de "dosarul cu șină"?

Cum și când scăpăm de "dosarul cu șină"?
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Legea interoperabilităţii nu va mai permite niciunei instituţii din România să ceară unui cetăţean să îi aducă o informaţie pe format fizic sau electronic, a afirmat, marţi, preşedintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaţilor, Sabin Sărmaş, la Forumul România Digitală.

"Legea interoperabilităţii va face un lucru simplu: nu va mai permite niciunei instituţii din România să ceară unui cetăţean să îi aducă o informaţie în format fizic sau în format electronic, dacă acea informaţie există la o altă instituţie publică. Adică, românii nu vor mai fi «poştaşi» de acum înainte, de la momentul implementării platformei. Se implementează acel principiu «o singură dată»- once only. În momentul în care o informaţie despre un cetăţean, despre o companie, despre un bun există într-o bază de date a unei instituţii publice din România, acea bază de date reprezintă o sursă unică de informaţii, o sursă primară de informaţie care poate fi accesată de orice instituţie publică din România în procesul de acordare a unui serviciu public. (...) Tot procesul se va desfăşura într-un mediu sigur. Nu vor mai circula informaţii pe e-mail, pe hârtii", a explicat Sărmaş.

Demnitarul a apreciat că implementarea Legii interoperabilităţii ar putea avea un impact economic între 0,5 şi 0,7% din PIB. "Avem în Parlament o Lege a interoperabilităţii care sper să treacă până săptămâna viitoare şi va crea premisele adevăratei debirocratizări în România. Va fi legea care va duce la dispariţia hârtiei, dacă vreţi, din procesul de oferire a serviciilor publice", a mai spus deputatul.

Citit 464 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Iunie 2022 05:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.