Veșnicele probleme de la începerea noului an școlar

Veșnicele probleme de la începerea noului an școlar
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Noul an școlar începe luni, cu peste 3% din școli și grădinițe care nu au încă autorizație de la Direcția de Sănătate Publică. În România, mii de copii merg încă la toaletele din fundul curții. "Există, din păcate, o stare prin care începerea anului de învățământ ne ia prin surprindere", a spus premierul Nicolae Ciucă, marți, la videoconferința cu prefecţii şi cu reprezentanţii inspectoratelor școlare.

În plus, aproape 4.000 de școli sunt fără autorizație de securitate la incendiu, conform ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode. Sunt școli unde nu există manuale, dar și școli de la sat care au încă probleme cu asigurarea transportului elevilor.

"Discutăm practic de începerea anului școlar pentru 2.940.000 de elevi, preșcolari și antepreșcolari, discutăm de aproximativ 17.872 de unități de învățământ. (...) Din păcate, avem încă școli unde suportul administrativ nu este cel pe care ni l-am asumat. Sunt încă școli care au toaleta în curtea școlii și am înțeles, domnule ministru, că există o perspectivă și un plan la nivelul Ministerului Educației astfel încât până la finele anului 2024, dacă am înțeles bine, să se finalizeze… 2024-2025. Eu cred că putem, așa cum se rezolvă o serie întreagă de probleme, putem să ne focalizăm atenția și resursele astfel încât în următorii doi ani să finalizăm odată această problemă, pentru că nu cred că este nevoie de altceva decât de voință și de coordonare cu autoritățile locale. Nu cred că este un efort financiar deosebit pentru ca acest demers să se realizeze și să nu mai discutăm despre acest subiect (...) Sunt celelalte chestiuni legate de asigurarea manualelor școlare, am înțeles că (…) sunt în curs de rezolvare toate aspectele legate de această problemă. Și cea a transportului elevilor, problemă atinsă și discutată ieri cu asociațiile primarilor din țară, cu reprezentanții uniunii consiliilor județene, pentru că o mare parte din această problemă depinde de modul în care se soluționează toate aspectele care în momentul de față nu funcționează pe plan local și, desigur, în deplină coordonare cu Ministerul Educației și inspectoratele școlare județene. Deci, am stabilit ieri ca Ministerul Educației, împreună cu președinții consiliilor județene, să avem o soluție până la 15 septembrie", a spus Nicolae Ciucă, în videoconferința la care au participat miniștrii Educației, Sorin Cîmpeanu, și Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Citit 556 ori Ultima modificare Marți, 30 August 2022 17:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.