"În Europa avem cvasiregim de război, cel puțin în domeniul energiei"

"În Europa avem cvasiregim de război, cel puțin în domeniul energiei"
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Liberalizarea nu echivalează cu dereglementare, iar dacă privim piaţa energiei din România nu se înţelege nici acum că liberalizarea trebuie să fie însoţită de o bună "organizare", de reguli şi norme adecvate, susţine preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.

"Am auzit un înalt oficial al ANRE care sublinia că piaţa înseamnă speculaţie; este un adevăr foarte parţial. Piaţa, alias economie liberă, înseamnă în primul rând producţie şi competiţie, inovaţie. Speculaţia nu trebuie să fie trăsătura de bază. Iar acolo unde este, trebuie să intervină autoritatea de reglementare, alte instituţii. Fără reglementări adecvate, o piaţă o ia razna, este împiedicată chiar funcţionarea economiei. Iar acum în Europa avem cvasiregim de război, cel puţin în domeniul energiei", afirmă Daniel Dăianu.

"UE este acum precum un boxer care se trezeşte din pumni. Şi totuşi, trebuie să reziste la şocuri adverse teribile cu limitarea daunelor. (...) Să vedem care vor fi rezultatele reuniunii speciale a miniştrilor Energiei din UE, din 9 septembrie", a adăugat Daniel Dăianu.

Economistul consideră că pe piaţa energiei competiţia se dă între diverse forme de energie (combustibili fosili, hidro, energie nucleară, energie verde), a căror obţinere poate avea costuri foarte diferite. "În UE, competiția între sursele diverse de energie este gândită şi din perspectiva tranziţiei energetice, care urmărește eliberarea în timp de combustibili fosili, reducerea emisiilor de carbon", mai arată acesta.

Citit 508 ori Ultima modificare Luni, 05 Septembrie 2022 17:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.