Fost ministru: „Extinderea rețelelor de gaze în mediul rural, o greșeală strategică”

Fost ministru: „Extinderea rețelelor de gaze în mediul rural, o greșeală strategică”
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Investiţiile în dezvoltarea reţelei de gaze în mediul rural ar fi o mare greşeală strategică a României, pentru că ar adânci dependenţa de importuri, iar oamenii nu-şi pot permite schimbarea tuturor echipamentelor din casă, a declarat, marţi, Răzvan Nicolescu, membru în boardul Instituţiei Europene responsabile de Inovare şi Tehnologie şi fost ministru al Energiei.

"Suntem mult prea săraci ca să ne permitem două tranziţii energetice. Cea mai mare greşeală pe care o putem face acum este să investim sute de milioane de euro într-o tranziţie în mediul rural care va genera peste câţiva ani o altă tranziţie. Nu este niciun dubiu, gazul este un combustibil poluant. Să investim acum sute de milioane în reţele de gaze, în loc să investim în reţele de energie electrică, este, din punctul meu de vedere, cea mai mare greşeală strategică sau una dintre cele mai mari greşeli strategice pe care o poate face România, mai ales în acest moment, în contextul cu Rusia, când regiunea noastră depinde foarte mult de gaz natural", a spus Nicolescu, în cadrul unei dezbateri organizate de Expert Forum şi Greenpeace.

El a precizat că până şi conductele sunt importate în cea mai mare parte din Rusia, unele provin din Turcia, iar sudorii sunt majoritatea din Vietnam.

"Nu este niciun efect economic, nu este ca şi când ai face investiţii şi generezi un return, taxe sau un impact pentru buget. În plus, investiţiile nu se termină la poarta omului. Oamenii trebuie să-şi schimbe aragazul, sistemul de încălzire, boilerul de apă, iar investiţiile astea trebuie asumate de localităţile respective, care nu au aceşti bani", a subliniat Nicolescu.

Citit 928 ori Ultima modificare Marți, 18 Octombrie 2022 17:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.