România ar putea utiliza 2,2 miliarde de euro de la bugetul comunitar

România ar putea utiliza 2,2 miliarde de euro de la bugetul comunitar
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Reprezentanţii Guvernului au salutat miercuri decizia Uniunii Europene de a propune utilizarea unei sume de până la 40 de miliarde de euro de la bugetul comunitar pentru a ajuta populaţia şi companiile să facă faţă majorării preţurilor la gaze, în contextul crizei energetice.

În debutul şedinţei de Guvern, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat că României ar urma să îi revină 2,2 miliarde de euro. "Avem o veste bună - prin decizia pe care a luat-o ieri Comisia, în sensul în care se vor disponibiliza 10% din fondurile de coeziune, la nivelul întregii Uniuni, discutăm de aproximativ 40 de miliarde de euro, bani care vor fi alocaţi pentru sărăcia energetică, pentru asigurarea capitalului de lucru pentru IMM-uri şi, desigur, pentru susţinerea cetăţenilor vulnerabili", a spus premierul Nicolae Ciucă.

La rândul său, Marcel Boloş a precizat că s-a luat decizia disponibilizării a 10% din fondurile politicii de coeziune în situaţiile în care exista risc de pierdere a banilor pentru perioada de programare 2014 - 2020. "Pentru România înseamnă 2,2 miliarde euro. Sunt trei tipuri de măsuri care pot fi acordate, respectiv, pentru a sprijini gospodăriile vulnerabile, în criza energetică, inclusiv, din câte se pare, pentru compensarea preţului la energie. A doua măsură posibilă va fi cea legată de granturile pentru capital de lucru, ce urmează a fi acordate IMM-urilor, după modelul pe care l-am avut în criza pandemică. Al treilea tip de măsură este cel referitor la ocupare şi crearea de locuri de muncă", a explicat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Boloş a menţionat că, în urma deciziei Comisiei Europene, la nivel naţional urmează să fie pregătite măsurile necesare pentru a sprijini populaţia şi mediul de afaceri.

În context, mai trebuie spus că, la nivelul Coaliției PSD-PNL-UDMR, se discută săptămâna aceasta despre cum vor arăta prețurile la energie electrică și gaze după reglementarea pieței care se va aplica din 2023. PSD vrea ca reglementarea să mențină pragurile de plafonare din prezent. Mai exact, pentru consumatorii casnici care se încadrează în plafonul de 255 KWh, prețul să fie de 0,68 lei, iar la cei care depășesc plafonul, prețul să fie de 1 leu/KWh. În ceea ce privește marii consumatori, prețul la electricitate ar urma să fie de 1,3 lei. Cifrele și tarifele de mai sus sunt propuse de PSD și analizate de partenerii din Coaliție.

Potrivit surselor citate, textul actului normativ ar trebui să fie gata până la 1 noiembrie, iar noile prevederi să se aplice de la 1 ianuarie 2023.

Citit 382 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Octombrie 2022 18:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.