Unu din doi adulți cu diabet nu este diagnosticat

Unu din doi adulți cu diabet nu este diagnosticat
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România - COPAC şi Asociaţia Copiilor şi Tinerilor cu Diabet trag un semnal de alarmă asupra pericolului diagnosticării cu diabet zaharat de tip 2 în faze târzii, când apar deja complicaţiile. Pe 14 noiembrie, Ziua Mondială a Diabetului, COPAC a precizat că, în țara noastră 1.207.053 de persoane sunt sub monitorizare în programul de diabet.

"Numărul de cazuri descoperite va creşte uşor în acest an. Dacă în 2019, numărul de cazuri noi era de 76.967, în 2020 a scăzut la 59.914, în 2021 a fost de 82.552, iar în primele şase luni din 2022 a fost de 41.849 (ceea ce arată o creştere) conform datelor INSP", se arată într-un comunicat.

"Numărul persoanelor care trăiesc cu diabet este cel puţin dublu faţă de cei care sunt diagnosticaţi. Potrivit statisticilor la nivel mondial, unu din doi adulţi cu diabet nu este diagnosticat. Este important să educăm populaţia să îşi facă analizele periodic pentru a depista la timp orice modificare. Din păcate, multe persoane ajung la medic când diabetul este deja avansat şi există multe complicaţii", a declarat vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Daciana Toma, consultant COPAC.

Studiul naţional privind prevalenţa diabetului, prediabetului, supraponderii, obezităţii, dislipidemiei, hiperuricemiei şi bolii cronice de rinichi arată că România se situează printre ţările cu cea mai mare prevalenţă a diabetului în Europa, 11,6% dintre adulţi.

"Peste tot în jurul nostru sunt persoane cu diabet zaharat, numărul acestora creşte permanent, iar prezenţa complicaţiilor asociate diabetului reprezintă alte grave provocări. Prevenţia, diagnosticarea rapidă şi un tratament eficient sunt esenţiale în diabet. (...) Diabetul trebuie să reprezinte o prioritate şi să fie luate măsuri clare în prezent pentru a preveni apariţia afecţiunii, dar şi în viitor, care să ajute la diminuarea impactului generat de apariţia diabetului şi a complicaţiilor sale", a declarat și preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Gabriela Radulian.

În Europa, 61 de milioane de persoane erau diagnosticate cu această afecţiune în 2021, iar, la nivel mondial, 537 de milioane de adulţi cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani au diabet zaharat, adică unu din 10 oameni. În anul 2021, diabetul a fost responsabil pentru 6,7 milioane de decese.

Citit 479 ori Ultima modificare Luni, 14 Noiembrie 2022 18:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.