Ideea de comasare a alegerilor, din nou în discuţie

Ideea de comasare a alegerilor, din nou în discuţie
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ideea comasării alegerilor parlamentare cu cele locale în 2024, lansată de fostul lider PNL, Florin Cîțu, a fost reluată de actuala conducere liberală, însă PSD este rezervat față de această propunere, au declarat pentru G4Media.ro surse de la vârful celor două partide.

Liberalii susțin că patru șiruri de alegeri în 2024 (europarlamentare, locale, generale și prezidențiale) implică mari cheltuieli de la buget, însă pesediștii susțin că alegerile nu pot fi comasate, deoarece ar fi neconstituțional. Pe de altă parte, miza liberalilor este majoră. Mandatul președintelui Klaus Iohannis se încheie în decembrie 2024, astfel încât, dacă alegerile generale ar fi mutate în septembrie, actualul șef al statului ar fi cel care ar nominaliza viitorul premier.

Suplimentar, liderii PSD se tem că prin comasarea alegerilor, alegătorii riscă să se încurce în numărul mare de buletine de vot. ”Vor fi buletine de vot pentru alegerea senatorilor și deputaților, pentru primari, pentru consiliul local, pentru consiliul județean. Prea multe buletine de vot”, susțin liderii PSD.

Valeriu Stoica, unul dintre ideologii PNL, retras însă din prim-planul politicii, a anunțat la Digi24 că a observat apariția unui compromis între PSD și PNL: cuplarea alegerilor parlamentare și locale din 2024. ”Dacă ar fi decalate, stafful local al partidelor, după ce și-a atins obiectivele locale, nu se mai bate pentru obiectivele naționale, ceea ce nu e bine. Așa că, probabil, le vor comasa”, a spus Stoica.

Citit 459 ori Ultima modificare Joi, 01 Decembrie 2022 18:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.