Doar doi la sută din PIB pentru „România Educată”

Doar doi la sută din PIB pentru „România Educată”
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Scriitorul și profesorul Radu Vancu a avut o reacție dură la propunerea de buget pentru educație făcută public de Guvernul Ciucă. “Maximul de ipocrizie e să vorbești despre România educată, guvernul tău să fie plin de plagiatori și să dai 2% pentru educație. 2%. Pur și simplu atât le pasă de copiii noștri”, spune Radu Vancu, conferențiar la Facultatea de Litere din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și unul dintre intelectualii care au luat atitudine față de schimbările propuse de politicieni în educație.

Conform cifrelor studiate de G4Media, bugetul Ministerului Educației pentru anul 2023 va fi de 32,5 miliarde de lei, potrivit proiectului pentru anul viitor. Astfel, raportat la Produsul Intern Brut (PIB), procentul care revine Ministerului Educației este de 2,1%, fiind cea mai mică alocare raportată la PIB din istoria recentă. Pentru comparație, anul trecut bugetul Educației a fost de 2,28% din PIB. Procentul este în contrast cu toate declarațiile publice făcute atât de premier, cât și de președintele Klaus Iohannis și de ministrul Educației, Ligia Deca, fost consilier prezidențial, care a coordonat proiectul ”România Educată”.

Citit 474 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Decembrie 2022 18:50

2 comentarii

 • postat de Statistica nu minte
  Miercuri, 07 Decembrie 2022 22:22
  109.166.133.***
  Date preluate de pe net, Ministerul Învățământului. Aproximativ 48% dintre studenții din România, care au început facultatea, au renunțat la studii. 42% dintre care au început studiile de masterat, au renunțat. 70% dintre doctoranzi, și-au abandonat studiile.
  La liceu. 62,8% pentru cei cu note medii între 6 și 7, abandonează școala.. Elevi cu profil tehnologic, au rată foarte mare de abandon școlar, 53,6%.
  44% renunță la studii, studenții aflați în primul an. Și mai sunt date dezastroase, abandonul școlar fiind predominant și de aici, repercusiuni pe lungă durată....ne prostim de tot. Spun și eu, cred că în comunism eram mai deștepți, mai școliți, față de cei 32 de ani, de după '89.
  0
  3
  Raportează
 • postat de Profesor
  Miercuri, 07 Decembrie 2022 19:11
  89.136.185.***
  „Maximul de ipocrizie?! Incorect. Incomplet. Crimă asupra viitorului țării!
  0
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.