Din culisele unor negocieri fundamentale pentru aderarea la NATO

Din culisele unor negocieri fundamentale pentru aderarea la NATO
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Fostul președinte al României, Emil Constantinescu a povestit că în 1999 a avut o discuție între patru ochi cu Ion Iliescu, negociind un vot decisiv în Parlamentul României care practic a pavat calea aderării României la NATO. În acel an, în contextul războiului declanșat de NATO contra Iugoslaviei, România a dat drept de survol avioanelor militare ale alianței nord-atlantice, un gest care a fost văzut drept un moment-cheie care a cimentat ambițiile vestice ale țării noastre și care a deschis calea aderării țării noastre la NATO.

Emil Constantinescu a precizat, în week-end, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, că, dacă ar fi din nou pus în această situaţie, ar acorda drept de survol avioanelor NATO către Iugoslavia, în ciuda oricăror împotriviri. El a arătat că acest drept de survol a încheiat, practic, războiul intern din fosta Iugoslavie şi a povestit cum l-a convins pe Ion Iliescu să se abţină de la votul în Parlament, alături de ceilalți parlamentari PSD, în loc să voteze „împotrivă”.

„A fost un moment dramatic, pentru că şedinţa Parlamentului care trebuia să voteze acordarea survolului NATO s-a ţinut în timp ce mă deplasam ca invitat, ca reprezentant al României, la aniversarea a 50 de ani de la formarea NATO, la summitul de la Washington. Şi nu oricum mă deplasam. României îi fusese acordată preşedinţia întâlnirii NATO - parteneriat pentru pace care avea loc imediat după summit. Era un moment extrem de important, această preşedinţie mai fusese acordată Poloniei la summitul de la Madrid”, a declarat Constantinescu. „Eram deasupra Oceanului Atlantic când s-a anunţat rezultatul, un vot zdrobitor în favoarea survolului. Ce s-a întâmplat înainte? Pentru că PSD a anunţat că este împotrivă şi dusese o campanie virulentă (...) l-am invitat pe preşedintele Iliescu în bibliotecă, la o discuţie între patru ochi”, a precizat Constantinescu.

El a dezvăluit şi ce i-a spus lui Ion Iliescu în întâlnirea privată, pentru a-l convinge să se abţină de la votul din Parlament. „I-am spus că eu nu o să mai candidez pentru un nou mandat. Eu hotărâsem de la început că o să fac tot ce pot într-un mandat, de când am fost ales. Să am un singur mandat în care să fac toate reformele încât să nu mai poată să meargă înapoi. I-am spus preşedintelui Iliescu că nu mai candidez, dumneavoastră veţi fi preşedintele României, dar ce veţi face, credeţi că lucrurile se mai pot întoarce înapoi, cu o Românie alături de Rusia, Iugoslavia, credeţi că Iugoslavia mai are un viitor, credeţi că viitorul poate fi alături de o Rusie revanşardă?”, a arătat fostul şef al statului.

Citit 618 ori Ultima modificare Duminică, 18 Decembrie 2022 16:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.