Roberta Metsola: „România aparține Spațiului Schengen”

Roberta Metsola: „România aparține Spațiului Schengen”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Preşedintele Parlamentului European (PE), Roberta Metsola, a fost primită, luni, la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis. Cei doi oficiali au avut convorbiri tête-á-tête  şi oficiale, la finalul cărora au susţinut declaraţii de presă comune. Acestea au vizat tema Schengen și aderarea României, criza din Ucraina, criza energetică, dar și scandalul de corupție din Qatar, după ce Eva Kaili, unul dintre cei 14 vicepreședinți ai PE, a fost recent arestată.

Astfel, Roberta Metsola a arătat fără echivoc faptul că România aparține Spațiului Schengen și nu există niciun motiv justificabil pentru a nu primi România și Bulgaria în acest spațiu comunitar. "Trebuie să mergem mai departe, ca această chestiune să se rezolve în 2023", a spus Metsola. Aceasta s-a referit și la conflictul din Ucraina, mulțumind țării noastre pentru sprijinul acordat în criza generată de agresiunea militară a Federației Ruse. "Statul de drept, anticorupția sunt ceea ce susținem", a mai spus președintele PE, precizând că, în ceea ce privește scandalul din Qatar, dacă există lipsă de transparență referitoare la membrii PE atunci trebuie rezolvată această problemă. "Când am spus și spun că am îngrijorări, o spun serios. PE susține regulile în toată lumea, nu numai în comunitatea europeană", a adăugat Roberta Metsola.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a arătat că Roberta Metsola a fost din capul locului de partea noastră pentru aderarea la Schengen. "Am rugat-o pe doamna președintă să păstreze această abordare și optimismul, cu speranța legitimă că România va deveni parte din Spațiul Schengen. Este extrem de importantă unitatea noastră în UE. Este arma cea mai puternică pe care o avem, indiferent dacă vorbim de războiul din Ucraina sau în alte crize, unde fără unitate nu vom reuși să facem față, de exemplu, criza energetică. Parlamentul și doamna președintă au fost alături de noi când am acordat statutul de candidat Republicii Moldova și Ucrainei. Un pas important a fost ultimul stat din zonă care de multă vreme solicită să fie declarat candidat (Bosnia-Herțegovina - n.r.). Chiar dacă anul care se termină în câteva zile a fost unul cu mai degrabă complicații decât soluții, suntem optimiști că la anul vom găsi soluții", a spus șeful statului român.

Malteza Roberta Metsola (42 de ani), avocat, specializată în drept european, este președinte al PE din ianuarie 2022 și îl va conduce până la constituirea altuia, în urma alegerilor din 2024. Roberta Metsola este a treia femeie președinte al Parlamentului European și cea mai tânără dintre ele, fiind căsătorită cu finlandezul Ukko Metsola.

Citit 566 ori Ultima modificare Luni, 19 Decembrie 2022 16:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.