Românii plătesc RCA aproape dublu față de anul trecut

Românii plătesc RCA aproape dublu față de anul trecut
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Asigurătorii care vând asigurări RCA au avut venituri record de 5,4 miliarde de lei în primele nouă luni din acest an, în creștere cu 53% față de perioada similară a anului trecut, în condițiile în care prima medie anualizată plătită de români pe asigurările RCA a crescut cu 71% până la 1.152 de lei, arată cel mai recent raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), studiat de hotnews.ro.

Numărul de asigurători autorizați de ASF pentru derularea de activități de asigurare RCA s-a diminuat de la 9 la 7, în urma retragerii autorizației City Insurance și, ulterior, a ieșirii de pe piață a societății Uniqa Asigurări. În schimb, în trimestrul IV al anului 2021, sucursala Axeria Iard și-a început activitatea pe zona RCA.

În primele nouă luni ale anului 2022, aceasta a înregistrat un volum al primelor brute subscrise pe RCA de aproximativ 319 milioane de lei, ceea ce înseamnă 5,6% din totalul primelor brute subscrise pentru segmentul RCA.

Gradul de concentrare se menține ridicat pentru primii asigurători din top la finalul lunii septembrie 2022, astfel că primii trei cumulau aproximativ 71% din portofoliul de asigurări RCA. Euroins avea 31% din totalul contractelor RCA din primele 9 luni ale anului 2022, urmată de Groupama cu 20,62% și Allianz-Țiriac cu 19,08%.

Pe de altă parte, potrivit ASF, daunele plătite pentru persoane fizice au fost mai mari comparativ cu cele plătite pentru persoane juridice, atât pentru vătămări corporale, cât și pentru daune materiale în toate perioadele analizate. Asigurătorii au plătit daune RCA pentru vătămări corporale în valoare de peste 473 milioane de lei și daune materiale în valoare de peste 1,78 miliarde de lei în primele 9 luni din acest an. Dincolo de plata daunelor, firmele de asigurări sunt obligate să constituie și rezerve tehnice, în fapt fonduri care să fie folosite pentru daune avizate și încă neplătite și pentru daune întâmplate, dar încă neavizate și neplătite.

În paralel, în primele 9 luni ale anului 2022, societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF și sucursalele prezente pe piața din România au subscris prime brute în valoare de aproximativ 13,4 miliarde de lei, în creștere cu 28% față de perioada similară din anul precedent. Astfel, volumul total al subscrierilor pentru activitatea de asigurări generale s-a situat la 10,8 miliarde de lei, în creștere cu 34% față de perioada ianuarie - septembrie 2021. Pentru segmentul asigurărilor de viață, valoarea totală a primelor brute subscrise a fost de 2,6 miliarde de lei, iar despăgubirile brute plătite au însumat 6,3 miliarde de lei.

Citit 561 ori Ultima modificare Marți, 20 Decembrie 2022 16:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.