Împuținarea știucilor impune alte măsuri în Delta Dunării

Împuținarea știucilor impune alte măsuri în Delta Dunării
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Ştiuca, una dintre speciile cele mai apreciate din Delta Dunării, datorită icrelor care au bobul mare, comparabil cu al icrelor de sturion, ar trebui interzisă pentru reţinere, inclusiv pescarilor comerciali, cel puţin doi ani, pentru refacerea populaţiei aflate în declin, a declarat, pentru Agerpres, guvernatorul Rezervaţiei, Gabriel Marinov.

Prima măsură de protejare a speciei a fost impusă de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării în 2018, atunci când pescarilor sportivi li s-a interzis să reţină vreun exemplar de ştiucă, în condiţiile în care până atunci puteau păstra cinci kilograme pe zi. El a mai spus că, pentru protejarea speciei, trebuie decolmatate zonele de reproducere şi a menţionat că aceste intervenţii se vor realiza în anii următori.

Referindu-se la faptul că ordinul de prohibiţie a fost publicat în ultimii ani la finele perioadei de reproducere a ştiucii, guvernatorul Marinov şi-a exprimat speranţa ca anul viitor actul normativ semnat de Ministerul Mediului şi cel al Agriculturii să apară în luna ianuarie. "Specia depune icrele în perioada ianuarie-februarie, dar o dorim protejată de la 1 ianuarie până la 15 martie", a precizat guvernatorul Rezervaţiei.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din Delta Dunării, Dan Verbina, a recunoscut că exemplarele de ştiucă sunt rare în capturile pescarilor. "Ştiuca este foarte puţină, pentru că vara a migrat în zone adânci. Este, dar nu în cantităţile care trebuiau să fie", a afirmat Verbina. Pe fondul declinului speciei, preţul unui kilogram de icre de ştiucă s-a dublat în urmă cu doi ani, iar în momentul de faţă preţul la un pescar este de circa 400 de lei.

Citit 5028 ori Ultima modificare Joi, 29 Decembrie 2022 18:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.