Timișoara va fi capitală europeană a culturii

Timișoara va fi capitală europeană a culturii
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Timișoara va fi în acest an capitală europeană a culturii. Laureații premiului Nobel pentru literatură Orhan Pamuk și Olga Tokarczuk, dar și filosoful și scriitorul german Peter Sloterdijk sunt câteva dintre personalitățile ce vor fi prezente în Banat, la manifestările din orașul de pe Bega, una din cele trei capitale culturale europene, alături de Elefsina (Grecia) și Veszprém (Ungaria).

Primarul Dominic Fritz spune că Timișoara va putea să convingă "seniorii, dar și tinerii care vin cu rucsacul. Avem un program care oferă câte ceva pentru toată lumea. Se bazează pe un fir roșu și valori de bază: diversitate, inovare și curaj". În calendarul evenimentelor figurează 12 festivaluri de muzică ("de la baroc la rock", a explicat primarul) și mai multe festivaluri de teatru.

Anul cultural începe oficial la Timișoara în weekendul 17-19 februarie, cu expoziția Victor Brauner, la Muzeul de Artă, și cu instalația pe care Adina Pintilie a prezentat-o la Bienala de la Veneția. Totodată, la Timișoara va fi organizată cea mai amplă expoziție Brâncuși din ultimii 50 de ani, iar în Piața Victoriei, în fața Operei, va fi înălțată o grădină verticală, instalație concepută de arhitecți din Barcelona.

În acest moment se mizează pe cel puțin 2.500 de artiști de-a lungul anului, în cel puțin 30 de evenimente programate în fiecare săptămână. "Tot ce va însemna Timișoara în 2023 va trebui să arate multiplele valențe și fațete ale culturii: de la artă culinară, arta respectului față de sine, a sensibilității sociale și până la cultura urbanistică", a comentat Demeter Andraș, reprezentantul Ministerului Culturii.

Citit 593 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 17:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.