„Veniturile Romsilva provin din încasări de la mediul privat"

„Veniturile Romsilva provin din încasări de la mediul privat"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fondul forestier naţional nu este administrat doar de ocoalele silvice de stat, ci şi de ocoalele silvice de regim, care administrează proprietăţile forestiere private şi care sunt, în marea lor majoritate, SRL-uri, iar veniturile Romsilva provin din încasări de la mediul privat, susţin reprezentanţii Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR), într-un comunicat transmis, luni, Agerpres.

"Protestul declanşat de sindicate în legătură cu modificarea legislaţiei în cazul regiilor naţionale şi, mai concret, de reorganizarea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, a generat o serie de reacţii în spaţiul public, ideea de privatizare şi vânzare a pădurilor statului către firme private (SRL-uri) fiind una dintre cele mai pregnante (...). Din neatenţie sau din necunoştinţă de cauză, organizatorii protestului au înfierat şi au indus opiniei publice un sentiment de ură împotriva mediului privat de afaceri, uitând că fondul forestier nu este administrat doar de ocoale silvice de stat, ci şi de ocoalele silvice de regim, care administrează proprietăţile forestiere private şi care sunt, în marea lor majoritate, SRL-uri. În acelaşi timp, 90% din lemnul României este exploatat şi valorificat de societăţi comerciale, iar, dacă vorbim strict de exploatare, vorbim de SRL-uri cu acţionariat 100% românesc. Veniturile Romsilva provin din încasări de la mediul privat", atrage atenţia ASFOR.

Potrivit sursei citate, pădurile aflate în proprietatea statului, în suprafaţă de 3,1 milioane de hectare, din cele 6,7 milioane hectare de pădure administrate în România, nu pot fi înstrăinate şi nici administrate prin firme private, iar reorganizarea regiilor naţionale trebuie să clarifice faptul că rolul de arbitru şi de jucător într-o piaţă concurenţială nu poate fi îndeplinit de aceeași entitate.

ASFOR este organizaţia patronală şi profesională a operatorilor economici din exploatări forestiere şi industrializarea lemnului, ce reprezintă, promovează, susţine şi apără interesele economice, juridice şi sociale ale membrilor săi în plan naţional şi internaţional.

Săptămâna trecută, pe 12 ianuarie, Federaţia Sindicatelor din Silvicultură "Silva" a organizat, în faţa sediului Guvernului, un amplu miting pentru salvarea pădurilor proprietate publică a statului de la înstrăinare. Principalele revendicări ale protestatarilor au vizat: retragerea de la Guvern a proiectului de lege pentru modificarea şi completarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, precum şi exceptarea pădurilor de la aplicarea guvernanţei corporative.

Citit 567 ori Ultima modificare Luni, 16 Ianuarie 2023 16:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.