Peste 420 milioane de lei pentru o conexiune aeroportuară în Timiș

Peste 420 milioane de lei pentru o conexiune aeroportuară în Timiș
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, o investiţie de 420 de milioane de lei care vizează realizarea căii ferate ce va lega Aeroportul "Traian Vuia" de municipiul Timişoara, a anunţat premierul Nicolae Ciucă. Alte proiecte care au figurat pe agenda şedinţei de guvern au fost: lărgirea la patru benzi a DN 1A şi măsuri de siguranţă rutieră pentru sectorul cuprins între Centura Bucureşti şi intersecţia cu şoseaua Chitila-Mogoşoaia, reparaţii capitale la podul de pe DN 3B, de lângă Călăraşi, şi o sală de sport competiţională de nivel internaţional la Turda.

Astfel, au fost aprobați indicatorii tehnico-economici privind "Reţeaua de infrastructură integrată pentru zona orbitală Bucureşti - Lărgire la 4 benzi DN 1A şi măsuri de siguranţă rutieră pentru sectorul cuprins între Centura Bucureşti şi intersecţia cu şoseaua Chitila-Mogoşoaia". Sunt vizate modernizarea şi lărgirea la 4 benzi a sectorului de drum DN 1A, conexiunea cu reţeaua existentă şi implementarea măsurilor de siguranţă rutieră (trotuare, treceri de pietoni, pasarele pietonale, staţii de autobuz, amenajarea intersecţiilor). Este vorba despre o investiţie de 110 milioane de lei, pentru o lungime de traseu de 1,3 kilometri, incluzând trei intersecţii şi două pasaje pietonale. Durata investiţiei este de 10 luni, iar finanţarea se realizează prin POIM, Programul Operaţional Transport 2021-2027 şi bugetul Ministerului Transporturilor (MT).

În ceea ce priveşte realizarea conexiunii feroviare dintre Aeroportul Internaţional "Traian Vuia" şi staţia CF Timişoara Est, este vorba despre o investiţie de 423 milioane de lei, pentru 5,2 kilometri de linie simplă modernizată, 5 kilometri de linie nouă (toate electrificate), 5 podeţe şi peroane. Finanţarea se realizează prin PNRR şi bugetul MT.

Repararea podului amplasat pe DN 3B, în apropierea municipiului Călăraşi, presupune o investiţie de 119 milioane de lei, cu fonduri externe nerambursabile şi din bugetul MT.

Nu în cele din urmă, realizarea sălii de sport competiţionale de nivel internaţional de la Turda înseamnă o investiţie de 113 milioane de lei, prin Compania Naţională de Investiţii, în cadrul "Programului naţional de construcţii de interes public sau social", subprogramul "Săli de sport". Contractul de proiectare şi execuţie în vederea realizării obiectivului de investiţii a fost atribuit în anul 2020, autorizaţia de construire fiind emisă în decembrie 2020, cu recalculări ulterioare ale valorilor din devizul general.

Citit 462 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Ianuarie 2023 16:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.