Drum roman, în condiții bune, în centrul Clujului

Drum roman, în condiții bune, în centrul Clujului
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Arheologii Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca au descoperit în zona centrală a oraşului un drum roman, care s-a păstrat în condiţii bune de 2.000 de ani.

"Au fost găsite mai multe fragmente de drum roman, acoperite cu dale şi cu construcție de pietre de râu, lipite uneori cu mortar, pe o adâncime de circa 80 cm. Orientarea drumului este nord-sud şi probabil este legat de trama stradală a oraşului roman Napoca", a declarat arheologul Cristian Dima, de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei.

El spune că drumurile făcute de romani au fost folosite multă vreme după căderea Imperiului, iar unele sunt utilizate chiar şi în zilele noastre, cel puţin traseul lor. "În special în locurile rurale, tramele stradale ale satelor păstrează tramele stradale romane”, a menţionat Cristian Dima.

Acesta subliniază că rezistenţa şi durabilitatea drumurilor şi a altor construcţii făcute de romani se datorează şi faptului că au fost refolosite şi întreţinute ulterior, dar şi tehnologiei, înaintată pentru acea vreme. Conform cercetătorilor, romanii produceau un beton foarte rezistent prin amestecarea varului şi a rocii vulcanice.

Citit 440 ori Ultima modificare Luni, 23 Ianuarie 2023 17:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.