În Deltă se poate ajunge la o „apocalipsă piscicolă”

În Deltă se poate ajunge la o „apocalipsă piscicolă”
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Fostul guvernator al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Mălin Muşatescu, a declarat, în contextul în care autorităţile nu au dat încă ordinul de prohibiţie a pescuitului, deşi la ştiucă a început perioada de reproducere, că măsurile de prohibiţie trebuie să ţină cont de zonă, condiţii climatice şi specie, avertizând că, altfel, în Deltă se va ajunge la o "apocalipsă piscicolă".

Potrivit acestuia, iniţiativa din 2018 a protejării ştiucii şi a altor trei specii - somn, şalău şi crap, trebuia continuată. "În anul următor, am dat liber la ştiucă, să se ia ştiucă, dar numai două bucăţi care să nu depăşească împreună cinci kilograme. Când am dat chestia asta, crapul a fost catch and release. Ne-am gândit să facem un an ştiucă, unul crap, unul somn. Nu plângea nimeni, nu dădea nimeni faliment şi reuşeam cât de cât să dăm respiro unei specii să se refacă", a precizat Muşatescu.

În opinia sa, autoritățile române vor fi nevoite să suspende pescuitul comercial în Deltă, din cauza declinului resursei piscicole.

"Toată lumea care vine în Deltă vrea să ia ceva acasă. E ca şi cum ai merge la Sinaia şi când pleci iei un brad, un teleski. Nu e ok, pentru că atunci când mergi la un restaurant, mănânci, te distrezi, dar nu pleci cu scaune acasă. Localnicii trebuie să înțeleagă că resursa e finită, că turismul e o alternativă viabilă ca să le creeze un standard de viaţă onorabil. Vă spun sigur, statul va închide pescuitul comercial să se refacă peştele şi va trebui să plătească şi compensaţii. Dacă nu va da compensaţii, va închide degeaba pescuitul, pentru că oamenii vor bracona. Va fi singura lor şansă să mai trăiască cumva în Delta Dunării", a conchis fostul guvernator al Rezervaţiei.

Citit 584 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Ianuarie 2023 16:52

1 comentariu

  • postat de La vremuri noi, timpuri noi
    Miercuri, 25 Ianuarie 2023 20:44
    109.166.133.***
    Odată cu încălzirea globală, pește mai puțin balta are, plus, la sărăcie, foame mare.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.