×

Avertizare

JFolder: :files: Calea nu este un director. Cale: [ROOT]/images/galerie/mergand-la-gradinita-copiii-ucraineni-au-sansa-la-o-viata-normala2023
×

Notificare

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder:

Proiectul de lege privind pensiile speciale nu are impact bugetar

Proiectul de lege privind pensiile speciale nu are impact bugetar
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Reprezentanții USR au semnalat că în Comisia de buget din Senat a ajuns la aviz proiectul Guvernului privind pensiile speciale, dar dezbaterea și votul au fost amânate pentru două săptămâni, pentru că nu există impact bugetar. În opinia parlamentarilor USR, Guvernul nu vrea să recunoască, de fapt, că nu va elimina nicio pensie specială și nu va face nicio reducere de cheltuieli cu acest proiect.

"În mod suspect, în dreptul rubricii impact bugetar nu apare nimic, nu este nicio reducere de cheltuială sau creștere de venit pe termen scurt, mediu și lung. Guvernul era obligat să facă această evaluare și nu înțeleg cum a trecut așa în ședința de Guvern! Cum putem discuta un act normativ de o asemenea importanță, al cărui scop este reducerea cheltuielilor bugetare și consfințirea contributivității drept criteriu fundamental luat în considerare la calcularea pensiei, fără a avea în față date esențiale? Guvernul trebuie să-și facă treaba și să ne dea date", a declarat senatoarea USR Anca Dragu, potrivit unui comunicat de presă.

La rândul său, senatorul USR Narcis Mircescu l-a întrebat pe reprezentantul Guvernului dacă poate numi o singură categorie de pensie specială pe care o desființează actualul proiect de lege și dacă există o pensie specială care este trecută pe principiul contributivității, dar ambele întrebări au rămas fără răspuns.

Miercuri, ministrul Muncii, Marius Budăi, a încercat să explice această anomalie, prin faptul că inechităţile din sistemul de pensii şi din sistemul de salarizare pot fi rezolvate dacă se fac doi paşi importanţi, primul pas fiind actul normativ, după care este nevoie de impactul bugetar.

"Dacă Legea pensiilor ar fi fost aplicată, parte din inechităţi, dacă nu toate, pentru că nu putem avea pretenţia că toate sunt perfecte, sunt perfectibile, parte din inechităţi ar fi rezolvate, parte din impactul bugetar ar fi fost deja trecut şi impactul bugetar ulterior ar fi fost sigur mai mic. Ca să rezolvăm aceste inechităţi din sistemul de pensii şi din sistemul de salarizare avem nevoie de doi paşi. Primul pas este actul normativ, după care avem nevoie de impactul bugetar. Trebuie să vedem în condiţiile actuale, în condiţiile de economie globală actuală şi studiind foarte bine macroeconomic cifrele la nivel de ţară, care este perioada în care România îşi permite să rezolve şi să suporte acest impact. Aceste reforme sunt trecute în PNRR şi cu siguranţă vor fi realizate la timp, aşa cum Ministerul Muncii până acum şi-a realizat toate reformele", a menţionat Marius Budăi, la un eveniment organizat de Blocul Naţional Sindical.

Citit 700 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Februarie 2023 16:39

2 comentarii

 • postat de Logic
  Miercuri, 08 Februarie 2023 23:14
  109.166.131.***
  Păi, dacă pensiile militare nu au impact bugetar, să le scoatem, să le desființăm, spre binele tuturor, inclusiv sarcină pe bugetul românilor. Logic.
  1
  0
  Raportează
 • postat de George
  Miercuri, 08 Februarie 2023 22:34
  82.176.202.***
  N-am votat niciodata PSD-ul, PNL l-am mai votat uneori, dar ultima data am votat USR-ul. iar de acum inainte voi vota USR-ul, numai daca programul lor electoral va continua pe aceeasi linie ca si pana acum.
  2
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.