Delimitare clară a produselor lactate de cele din grăsimi vegetale

Delimitare clară a produselor lactate de cele din grăsimi vegetale
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Guvernul a stabilit reguli noi pentru așezarea la raft a produselor lactate obținute 100% din lapte, pentru a fi mai bine diferențiate de cele pe bază de lapte sau cu adaosuri vegetale, precum margarina. Acestea au intrat în vigoare pe 10 februarie.

Normele respective au pus în funcțiune și ”Observatorul laptelui”, prima structură care va monitoriza piaţa laptelui şi a produselor lactate, respectiv, cele cu privire la exploataţiile de vaci de lapte, bivoliţe, oi şi capre, efectivele de animale, cantităţile de lapte, preţul laptelui crud materie primă, al laptelui comercializat şi al produselor lactate, precum şi al costurilor de producţie. În plus, legea stabilește că produsele pe bază de lapte cu adaos de grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate, produsele alimentare/specialitățile din grăsimi hidrogenate/vegetale pot fi comercializate într-un spaţiu de prezentare și vânzare bine delimitat, pe rafturi separate faţă de laptele şi produsele lactate autentice, cu informare explicită către cumpărător.

Drept urmare, începând de luni, 13 februarie, medicii veterinari oficiali din cadrul DSVSA, în colaborare cu inspectori ai ANPC și ANAF, au început să meargă în echipe mixte în hypermarketuri/supermarketuri și magazine alimentare, pentru a-i informa și consilia pe operatorii economici cu privire la responsabilitățile ce le revin.

De asemenea, legea laptelui obligă patiseriile, pizzeriile şi cofetăriile să eticheteze şi să delimiteze produsele făcute cu lapte 100% de cele din grăsimi vegetale. Nerespectarea legii este pedepsită cu amenzi cuprinse între 20.000 și 50.000 de lei ori chiar cu suspendarea activității dacă fapta se repetă.

Citit 650 ori Ultima modificare Luni, 13 Februarie 2023 18:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.