Sistemul medical românesc, pus la zid de presa internațională

Sistemul medical românesc, pus la zid de presa internațională
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Scandalul dispozitivelor medicale mutate de la cadavre la pacienți cardiaci de către medici din Brașov și Iași a ajuns în presa internațională. Mai multe publicații și agenții de presă, între care Reuters, The Guardian, Independent și Jerusalem Post, au pus în discuție scandalul de corupție din România, conform G4Media.

Reuters notează că ”sistemul de sănătate din România, unul dintre cele mai puțin dezvoltate din cadrul Uniunii Europene (UE), a fost afectat de corupție, ineficiență și management politizat", dar și că "statul a construit un singur spital în ultimele trei decenii, cheltuiește cel mai puțin pentru sănătate din UE, iar zeci de mii de medici și asistente au emigrat".

"Unul dintre cei cinci medici, care lucra la un spital din Iași, oraș din estul României, a fost plasat în arest preventiv până la finalizarea anchetei, după furnizarea de implanturi cardiace extrase de la pacienți decedați, fără aprobarea prealabilă a acestora sau a familiilor lor", notează și The Guardian. Ziarul britanic vorbește și despre informațiile transmise de procurori, conform cărora medicul Dan Tesloianu a efectuat 238 de intervenții chirurgicale, începând din 2017, folosind ilegal implanturi extrase de la pacienți morți sau de proveniență necunoscută și punându-și pacienții în pericol.

O altă publicație britanică, Independent, relatează despre ancheta procurorilor din România și amintește, la rândul său, de corupția din sistemul medical românesc, criza cadrelor medicale și neputința statului român de a reforma și moderniza sistemul medical.

Nu în ultimul rând, Jerusalem Post vorbește despre sistemul medical slab dezvoltat din România, conducerile politizate ale instituțiilor medicale, dar și despre incapacitatea statului de a construi spitale după Revoluția din 1989 ori despre bugetele subfinanțate alocate sistemului medical.

În context, trebuie reamintit că medicul Dan Tesloianu, de la Spitalul "Sf. Spiridon" din Iași, reținut recent de procurori, ar fi implantat, în perioada 2017-2022, un număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de proveniență este necunoscută. De asemenea, procurorii afirmă că o mare parte dintre aceste intervenții "nu erau necesare", fiind efectuate fie în urma unor "diagnostice fictive", fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacții de natură a conduce la simptomatologia specifică. Surse G4Media au declarat că ar fi vorba de medicamentul Neoton. În acest dosar sunt vizați șase medici și patru pacienți, arată un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și  Justiție.

Citit 934 ori Ultima modificare Duminică, 19 Februarie 2023 15:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.