Munca la stat, prin ochii șefilor veniți din privat

Munca la stat, prin ochii șefilor veniți din privat
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Portretul-robot al bugetarului, atunci când nu este un incompetent angajat pe pile politice, care refuză sau nu se pricepe să își facă treaba, este cel al unui om demotivat, deresponsabilizat, lipsit de orice resort care să îl încurajeze să fie profesional mai bun, dar, în schimb, blindat până în dinți de protecții legale ce îl fac aproape intangibil, arată o analiză a publicației panorama.ro.

După mulți ani la cârma propriilor afaceri, Romeo Dunca a știut să radiografieze rapid apele prin care a început să navigheze de când a câștigat șefia Consiliului Județean Caraș-Severin, din partea PNL. Îi împarte în două grupuri pe bugetarii veniți la muncă în subordinea sa. Unii sunt "oamenii cinstiți, muncitori, care sunt împinși prin birouri, prin colțuri pe acolo, nu prea dă lumea doi bani pe ei, dar ei sunt cei care fac tot timpul treaba și rămân aceiași, indiferent de cine vine la conducere". Ceilalți sunt "piloșii și profitorii".

La rândul său, venită din iureșul vieții de televiziune la Primăria Câmpulung Muscel, câștigată din partea USR, pe Elena Lasconi a luat-o amețeala când a deschis ușa muncii printre bugetari. "Trecerea de la privat la stat este foarte dură. Aici există un ritm de a face lucrurile… sau de a nu le face. Majoritatea celor care lucrează la stat mi se pare că nu sunt responsabilizați și nu știu pentru ce lucrează. Nu își doresc decât să se uite la ceas, să treacă timpul și să își ia salariul. La privat, dacă vrei să faci un proiect, mobilizezi lângă tine oamenii buni, specialiști și te apuci să faci treabă. Aici, nu se poate spune", declară fosta vedetă tv. Ca și Romeo Dunca, Lasconi a găsit în sistemul pe care a început să-l coordoneze "și oameni dedicați, care stau peste program, nu cer recuperări de zile și care chiar fac lucruri în administrație".

Totuși, "bolile" sistemului bugetar le cunoaște cel mai bine un om din interior, Vasile Marica, liderul Alianței Naționale a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex. "Nu ascund că sunt oameni aduși pe pile, care nu își fac treaba. Dar sistemul se bazează întotdeauna pe oamenii care muncesc și își fac datoria. Și aici e marea problemă, pentru că este mare demotivare din cauza asta. Toată lumea într-o localitate mică știe despre fiecare ce-i poate pielea. Și când văd că îl aduc pe unul pe care nimeni nu dă doi bani ca pregătire, dar pentru simplul fapt că sparge semințe cu cine trebuie sau spune bancuri mai bine sau este prieten cu un politician, ajunge într-o poziție", explică Marica.

În România lucrează 1,25 milioane de angajați la stat, dintr-un total de aproape 5,5 milioane salariați.

Citit 856 ori Ultima modificare Luni, 20 Februarie 2023 18:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.