Societatea civilă acuză „consolidarea” din pix a școlilor

Societatea civilă acuză „consolidarea” din pix a școlilor
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Comunitatea Declic cere evaluarea urgentă a tuturor școlilor din România, pentru stabilirea rezistenței la cutremur, având în vedere că doar în baza unei liste clare va putea începe cu adevărat consolidarea lor. Peste 40.000 de membri Declic au semnat petiția pentru consolidarea prioritară a școlilor și spitalelor, se arată într-un comunicat al organizației, citat de G4Media.

Potrivit Declic, declarațiile contradictorii din ultimele zile, când miniștrii cabinetului Ciucă au avansat cifre diferite de la o zi la alta despre școlile expertizate, arată haosul din administrație, dar și nevoia urgentă de a expertiza absolut toate clădirile în care funcționează instituții de învățământ. "Guvernul a ajuns ca în Caragiale. Numără școlile precum steagurile, doar că, de data asta, cifrele scad de la o zi la alta. Faptul că au scos din listă zeci de școli cu risc seismic nu înseamnă că nu se vor prăbuși la un cutremur major!", a declarat Cătălina Hopârteanu, coordonatorul campaniei Declic.

Doar din raportul Băncii Mondiale, realizat pentru Primăria Capitalei în 2022, reiese că 100.000 de elevi învață în București în școli construite înainte de 1977, iar 145 de unități de învățământ au structuri vulnerabile la cutremur.

Comunitatea Declic solicită Guvernului să oprească minciunile și cifrele măsluite și să publice lista corectă a școlilor cu risc seismic I și II. În doar cinci zile, oficialii guvernului Ciucă "au consolidat" din pix 79 de școli, în timp ce vicepremierul Hunor a recunoscut public măsluirea listei oficiale. Declarația lui Kelemen Hunor, potrivit căruia școlile încadrate cu risc seismic I au fost reevaluate și încadrate la risc II, ca să poată să primească finanțare din PNRR, este ultima dintr-un șir de declarații oficiale haotice. Astfel, în septembrie 2021, ministrul Educației de atunci, Sorin Câmpeanu, preciza că 101 școli au risc seismic I, în 16 februarie 2023, premierul Nicolae Ciucă număra 118 școli cu risc seismic I, pentru ca, doar cinci zile mai târziu, Ministerul Educației să prezinte doar 39 de școli cu risc seismic I.

"Cifrele Guvernului nu fac altceva decât să alarmeze populația: ce putem aștepta de la autorități, dacă ele nici măcar nu au o situație reală? Faptul că Guvernul a consolidat pe hârtie zeci sau sute de școli nu înseamnă că ele nu se vor prăbuși la următorul cutremur major", a completat Cătălina Hopârteanu.

În fapt, recent, Ministerul Educației ar fi prezentat public doar o listă încărcată de directorii instituțiilor de învățământ în sistemul informatic, nu un raport național, rezultat în urma unor evaluări tehnice.

Citit 492 ori Ultima modificare Joi, 23 Februarie 2023 18:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.