România a câștigat recunoaștere europeană pentru plăcinta dobrogeană

România a câștigat recunoaștere europeană pentru plăcinta dobrogeană
Foto: Moesis by Angelo
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

România a câştigat în faţa Bulgariei recunoaşterea europeană cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP) a produsului "Plăcintă dobrogeană", după aproape doi ani de "opoziţie hotărâtă şi susţinută" din partea vecinilor de la sud de Dunăre. Această decizie ar urma să fie aprobată în luna martie, în şedinţa DG Agri, unde se află pe ordinea de zi, după care va urma procedural publicarea în Jurnalul Oficial al UE, cel mai probabil în luna aprilie.

Demersurile pentru recunoaşterea europeană a acestui produs cu IGP au început în anul 2017, an în care s-a înfiinţat şi Asociaţia Tradiţional Moesis, cu scopul de a promova produsul tradiţional românesc şi producătorii, dar şi construcţia de identitate a produselor româneşti, atât pe pieţe interne, cât şi externe.

Plăcinta dobrogeană este un produs de patiserie copt, precopt, congelat şi crud congelat, obţinut din foi umplute cu brânză telemea sărată, amestecată cu caş şi ouă.

România are recunoscute până în prezent pe sisteme de calitate europene zece produse, din care nouă cu IGP, respectiv: magiun de prune Topoloveni, salam de Sibiu, novac afumat din Ţara Bârsei, scrumbie de Dunăre afumată, cârnaţi de Pleşcoi, telemea de Sibiu, caşcaval de Săveni, salată cu icre de ştiucă de Tulcea, salată tradiţională cu icre de crap, iar unul, telemeaua de Ibăneşti, cu Denumire de Origine Protejată. Totodată, la nivel european sunt înregistrate şi băuturi spirtoase.

Alte şapte produse depuse spre înregistrare se află în fază avansată, cum ar fi: salinate de Turda (ceafă, cotlet, piept de porc şi pulpă de porc), pită de Pecica sau tuberoza de Hoghilag, iar pentru produsele brânză frământată de Teaca, virşli şi brânză de burduf de Bran sunt în derulare activităţi necesare pentru parcurgerea etapelor aferente elaborării şi depunerii documentaţiei potenţialelor denumiri de produse a fi înregistrare pe sisteme de calitate europene.

Specialiştii Ministerului Agriculturii au identificat pentru o posibilă înregistrare la nivel european şi alte produse tradiţionale precum: telemea de Vaideeni, gem de rabarbăr, brânza de Gulianca, salam de Nădlac, usturoi de Copălău, ceapă de Pericei, șuncă ardelenească, varză de Toboliu, bere nemţeană, cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, covrig muscelean, prune afumate de Sâmbureşti, cârnaţi olteneşti, mere de Voineşti etc.

În prezent, 1.760 de produse alimentare din statele membre sunt înregistrate în sistemele de calitate europene.

Citit 638 ori Ultima modificare Duminică, 05 Martie 2023 17:53

1 comentariu

  • postat de Suntem tari, i-am spart.
    Luni, 06 Martie 2023 01:51
    109.166.129.***
    Vorba aia, că tot este război la vecinii noștri ucraineni, ,,La plăcinte înainte, la război, înapoi''. Nu-i rău, dar te întrebi, atât putem noi să realizăm, în 33 de ani ?
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.