Ilie Bolojan, despre parcursul firesc al investițiilor locale

Ilie Bolojan, despre parcursul firesc al investițiilor locale
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, crede că lipsa de încredere în autorități este dată în principal de lipsa livrabilelor și de nerespectarea angajamentelor electorale. ”Oamenii nu mai au așteptări, nu mai cred în ceea ce spui că vei face, dar dacă respecți asta, am constatat că crește gradul de încredere și crește inclusiv gradul de conformare și de activism civic”, a spus marți, Bolojan, la o conferință a cursdeguvernare.ro.

Cu această ocazie, fostul primar al municipiului Oradea a vorbit despre experiența sa în privința modernizării orașului. ”O schimbare de țară este o sumă de schimbare de comunități. E adevărat, noi eram în vestul României și asta înseamnă un avantaj geografic. Nu eram un județ bogat, nici acum nu suntem. O direcție importantă a fost să atragem capital pentru că nu aveam capital, nu aveam locuri de muncă, pe fondul dezindustrializării pe care am avut-o după anii '90. Un instrument important a fost crearea de parcuri industriale, într-o primă etapă în municipiul Oradea. Avem zeci de hectare probabil la nivelul fiecărei reședințe de județ, abandonate, de care ministerele nu mai știu, care sunt pline de bălării. Cu fonduri europene au fost introduse utilitățile, au fost date companiilor și suntem în situația ca de la 75.000 de angajați în 2008, să avem peste 95.000 de angajați. (...) Asta a fost o direcție importantă și am ajuns la un șomaj destul de redus, dar suntem într-o zonă de capcană a venitului mediu și trebuie să vedem ce putem face, atât cât ni se permite nouă, autorității, să ieșim din această zonă. (...) O altă chestiune importantă a fost partea de infrastructură care să susțină mediul de afaceri, de la terminale intermodale, cargo ș.a.m.d. Aceste proiecte sunt în derulare în momentul de față și se lucrează la ele în așa fel încât această infrastructură să susțină zona de afaceri. Un alt domeniu important a fost să ne punem în valoare lucrurile care ne diferențiază de alte orașe. (...) În felul acesta, un element de identitate, care atrage turiști, care creează o stare de bine, spații pietonale de bună calitate, au făcut ca să fim un oraș în care poți să faci un city-break de bună calitate în România”, a arătat Ilie Bolojan.

În plus, actualul președinte al CJ Bihor este de părere că nu se vor putea reduce enorm de mult disparitățile dintre marile orașe și localitățile mici care au tendința de depopulare, dar, sigur, ceea ce pot să facă Guvernul sau autoritățile locale este infrastructura mare, conectivă, care să scurteze distanțele între estul și vestul României.

Citit 494 ori Ultima modificare Marți, 07 Martie 2023 18:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.