Gaura din buget există, se impun reforme și eliminarea excepțiilor

Gaura din buget există, se impun reforme și eliminarea excepțiilor
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Problema reducerii cheltuielilor cu 20 miliarde lei a venit pentru că bugetul pe 2023 a fost redactat prost, indiferent dacă autoritățile (Guvernul) vor să recunoască sau nu. Mai mulți profesori de economie de la ASE au discutat pe tema asta în cadrul unei recente dezbateri, prezentate de hotnews.ro.

Cu aceeași ocazie, s-a discutat și despre eliminarea excepțiilor din fiscalitate, cei prezenți fiind de acord că acest lucru trebuie făcut gradual.

”Un principiu elementar de prudențialitate spune că nu este bine să construiești un buget pe venituri dorite”, a menționat, de la bun început, Daniel Dăianu (foto), președintele Consiliului Fiscal, în vreme ce profesorul Cristian Păun și economistul Ionuț Dumitru sunt de părere că nu pot fi reduse cheltuielile din sistemul sanitar. ”M-am înțepat cu o sârmă, m-am dus la un spital care avea unitate de primiri urgențe și nu aveau vaccin antitetanos. Cum e posibil așa ceva? Te trimite la farmacie să ți-l cumperi. Poți să mai tai cheltuieli în sectorul sanitar?”, s-a întrebat, retoric Ionuț Dumitru.

La rândul său, consilierul guvernatorului BNR pe zona de politică monetară, Lucian Croitoru este de părere că o eventuală creștere a ponderii veniturilor bugetare prin creșterea impozitelor, punând ca țintă media din Uniunea Europeană, este un non-obiectiv. ”Nu-i găsesc nicio fundație economică”, a adăugat Lucian Croitoru.

În cadrul aceleiași dezbateri, profesorul Tănase Stamule a arătat că ”Gaura există (din buget - n.r.). Cine spune că nu există spune o poveste naivă. Elefantul din cameră este 20 miliarde lei, care trebuie rezolvat anul ăsta”, iar colegul său Basarab Gogoneață are și o viziune pesimistă asupra evoluției economice. ”Dacă nu facem nimic și continuăm așa, ajungem la hard landing: crash imobiliar, crash valutar, foarte rău. (...) TVA 30%, concedieri masive. Acesta ar fi scenariul de care eu mă tem. S-ar putea să vină mult mai repede decât ne imaginăm noi”, a menționat Basarab Gogoneață.

„Cu cât inflația este mai mică, cu atât mai rău este pentru execuția bugetară. Nu mai ai inflația surpriză. Este foarte greu. În 2024 va fi și mai greu, nu pentru că avem an electoral, ci pentru că datele macroeconomice îți vor arăta. Va fi o performanță pentru Guvern să aducă deficitul la 5%”, a mai spus, la rândul său, președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.

Una dintre concluziile dezbaterii a fost axată pe necesitatea reformei administrative. ”Haideți să reducem ministerele, agențiile, să comasăm județele. Să revedem politica în materie de comune”, a adăugat profesorul Cristian Păun.

Citit 547 ori Ultima modificare Duminică, 23 Aprilie 2023 16:43

1 comentariu

  • postat de Oligarhii lor, baronii noștri
    Duminică, 23 Aprilie 2023 18:04
    109.166.129.***
    Gaura în bugetul României este creat de Guvernul Statului Român PSD-PNL, prin proasta guvernare și administrare a resurselor României, printr-o politică economică și financiară de proastă calitate atât a oamenilor ce s-au perindat prin Palatul Victoria cât și a Președinților din România, Iliescu, Bă
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.